Sari la conținut
Home » Polițiștii din Bacău au efectuat o percheziție la locuința unui braconier și au găsit doi căpriori ținuți captivi. Condiții privind deținerea animalelor sălbatice

Polițiștii din Bacău au efectuat o percheziție la locuința unui braconier și au găsit doi căpriori ținuți captivi. Condiții privind deținerea animalelor sălbatice

Doi căpriori erau ținuți captivi în locuința unui braconier din comuna Stănişeşti, reiese din descoperirea făcută de polițiștii din Bacău, în urma unei percheziții efectuate în casa acestuia. Ulterior, animalele au fost eliberate în mediul lor natural, în pădure, fiind foarte bucuroase că și-au recăpătat libertatea.

Braconierul, un bărbat în vârstă de 58 de ani, din comuna Stănişeşti, Bacău, era suspectat de săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic şi orice operaţiuni privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile, dobândite fără respectarea condiţiilor legii, prev. de art. 44, lit.d din Legea 407/2006, astfel că polițiștii au reușit să obțină mandat de percheziție în baza acestui dosar.

„La percheziţia făcută la sfârşitul săptămânii trecute, oamenii legii au găsit doi căpriori pe care bărbatul îi ţinea captivi. Animalele au fost predate paznicului de vânătoare şi eliberate în mediul natural”, au menționat polițiștii din cadrul IPJ Bacău.

Românii pot deține animale sălbatice doar în anumite condiții, întrucât acestea au nevoie de o cu totul altă „atenție” în comparație cu cele domestice.

Care sunt condițiile în care românii pot deține animale sălbatice?

În conformitate cu Legea 205/2004 privind protecţia animalelor (republicată în 2014) românii pot deţine animale sălbatice în următoarele cazuri:

Dacă ați fost autorizat de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.

Condițiile privind deținerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Deținătorii de animale pot deține animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii și recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supraviețuire, cu acordul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Astfel că, deținerea animalelor sălbatice în spații special amenajate, cum ar fi în țarcuri, fără să aibă autorizație, destinate oricărui scop, fie el turistic sau agricol, etc., a acestora este considerată o practică ilegală. Însă, există o mare problemă în astfel de cazuri, și anume faptul că legiuitorul nu a prevăzut și sancțiuni.

Singura măsură dispusă este doar eliberarea animalelor sălbatice înapoi în natură

„Să luăm scenariul standard: cineva a prins nişte căprioare şi le ţine într-un ţarc pentru a le pune la dispoziţia turiştilor. După Legea 205/2004 este ilegal, însă singura măsură poate fi doar eliberarea animalelor.

Lucrurile se complică, însă, dacă se percepe o taxă de vizitare, deci se intră sub incidenţa articolului 25, alineatul g, caz în care fapta este infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de la 3 luni la un an”, a explicat avocatul Cătălin Popa pentru Adevărul.