Sari la conținut
Home » Pisicile și influența asupra sănătății voastre: Poate o felină să vă îmbolnăvească

Pisicile și influența asupra sănătății voastre: Poate o felină să vă îmbolnăvească

Pisicile vă pot influența sănătatea prin faptul că sunt capabile să transmită oamenilor infecții uneori destul de periculoase,cu toate că sunt animale de companie extrem de apreciate.

Există câteva sfaturi cu ajutorul cărora puteți să stați departe, atât dumneavoastă, cât și felina de posibilele probleme de sănătate.

Studiul a fost efectuat în Australia, unde aproximativ 3,9 milioane de pisici trăiesc în casele australiene și, în cele mai multe cazuri, pisicile și oamenii trăiesc împreună în condiții confortabile.

Uneori, însă, pisicile pot transmite infecții oamenilor și, uneori, cu rezultate letale

Un studiu condus de profesorul Sarah Legge de la Universitatea Națională Australiană și Universitatea din Queensland sugerează că bolile asociate cu pisicile ar putea cauza peste 550 de decese și aproximativ 8500 de internări în spital pe an, potrivit The House of Wellness.

Pe de o parte, există numeroase motive excelente pentru a avea un animal de companie în familie, dar, pe de altă parte, există și o serie de potențiale riscuri la care ne putem expune.

Toxoplasmoza

Pisicile vă pot influența sănătatea prin transmiterea toxoplasmozei, una dintre cele mai frecvente infecții transmise de la pisici la oameni, fiind cauzată de infecția cu parazitul Toxoplasma gondii, unul dintre cei mai comuni paraziți din lume.

Potrivit studiului efectuat în Australia „Estimăm că există 125.000 de noi infecții cu toxoplasmoză la persoanele din Australia în fiecare an”, a raportat profesorul Legge în cadrul studiului.

Toxoplasmoza este cauzată de un parazit care trăiește în intestinul pisicilor

Ouăle parazitului sunt transportate în scaunul pisicii, care poate contamina solul din grădină și litiera pisicii și poate fi transferat de la mână la gură.

„Deși rareori provoacă boli, infecția cu toxoplasmoză este destul de frecventă la pisici și la oameni”, spune Sarah Zito, ofițer științific principal la RSPCA Australia.

Semnele care indică o posibilă infecție

De obicei, oamenii nu prezintă semne de infecție, dar pot avea simptome asemănătoare gripei.

Se poate recomanda administrarea de medicamente.

Reducerea riscului unei potențiale îmbolnăviri se face prin curățarea zilnică a litierei pisicii și apoi prin spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun.

Carnea crudă poate transmite infecția, de aceea nu este recomandat să hrăniți pisicile cu aceste produse.

Alimentele trebuie gătite la temperaturi adecvate

Toxoplasmoza se răspândește, de asemenea, în mod obișnuit prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită infectată, așa că este important să gătiți alimentele la temperaturi care să asigure condiții de siguranță, să spălați toate fructele și legumele înainte de a le mânca și să vă spălați mâinile și suprafețele după ce ați manipulat carne crudă.

Ringworm

Viermele inelar, o afecțiune comună fungică a pielii, cunoscută și sub denumirea de „linia” sau „dermatofitoza”.

„Acesta nu este de fapt un vierme, ci o boală fungică care afectează pielea, părul și unghiile”, spune Sarah.

Ciuperca trăiește în sol, pe animale și pe oameni, iar infecția poate apărea printr-o mică tăietură în piele.

Semnele, prevenirea și tratamentul verucii inelare

„Dacă sunt infectați, oamenii au de obicei o erupție cutanată de formă circulară care este de obicei scuamoasă, roșie și cu mâncărimi, deși poate prezenta și un aspect diferit de acesta”, spune Sarah.

Răspândirea se poate reduce prin izolarea pisicii infectate undeva prin casă și spălarea pe mâini după ce atingi pisica.

Viermele inelar se poate răspândi și prin părul de pisică infectat sau prin celulele pielii rămase pe așternut și pe instrumentele de îngrijire, așa că este important să le curățați și pe acestea.

Un posibil tratament este crema topică.

Sfaturi de sănătate pentru stăpânii de animale

Spălați-vă pe mâini după ce atingeți sau vă aflați în apropierea animalelor.

Asigurați-vă că pisica dumneavoastră este supusă unor controale veterinare regulate și că folosiți un tratament antiparazitar eficient și regulat.

Nu vă lăsați pisica să va lingă în zona gurii.

Împiedicați copiii să se joace în sol sau în gropi de nisip contaminate cu fecale de pisică.