Sari la conținut
Home » Pisicile săbatice ucid anual peste 2 miliarde de vietăți. Țara care folosește inteligența artificială pentru eliminarea prădătorilor

Pisicile săbatice ucid anual peste 2 miliarde de vietăți. Țara care folosește inteligența artificială pentru eliminarea prădătorilor

sursă foto: ABC news

O mașină de ucis pisici a fost concepută pentru a lansa un gel toxic asupra prădătorilor.  Robotul va fi implementat în Australia, în încercarea de a salva milioanele de animale indigene ucise în fiecare an.

Felixer, proiectat de grupul Thylation, folosește patru senzori pentru a detecta pisicile sălbatice sau vulpile înainte de a trage o rundă de gel lipicios și foarte toxic în blana acestora.

Pisicile sălbatice ucid anual peste 2 miliarde de vietăți în Australia

Pisica sau vulpea își linge apoi gelul de pe blană, ingerează otrava și moare. Este puțin probabil ca pisicile să intre în capcane, dar se îngrijesc în mod constant, ceea ce face ca dispozitivul să fie o soluție mai eficientă și mai umană pentru pisicile sălbatice, precizează autoritățile.

Se estimează că pisicile sălbatice din Australia ucid anual două miliarde de mamifere, marsupiale, reptile, broaște și păsări indigene. Pisicile de companie care hoinăresc și vânează ucid alte 390 de milioane de animale indigene în fiecare an. Gelul toxic este declanșat doar atunci când doi senzori de pe fiecare parte a mașinii detectează simultan forma unei pisici sau a unei vulpi.

Se așteaptă ca abilitatea sa de a face diferența între speciile native și pisicile sălbatice să se îmbunătățească pe măsură ce mai multe imagini ale țintelor sale sunt încărcate în software-ul de gestionare. Aparatul redă „momeli audio” pentru a atrage pisicile și vulpile, în timp ce setările software-ului îi controlează sensibilitatea și probabilitatea de a trage asupra animalelor indigene.

Dispozitivele au fost dotate cu tehnologie artificială

Recent, dispozitivele au fost echipate cu o nouă tehnologie artificială care împiedică speciile indigene și pe cale de dispariție să fie vizate. Dispozitivul va fi implementat în toată Australia de Vest pentru a opri „impactul devastator” al pisicilor asupra faunei sălbatice native.

Statul va cheltui 7,6 milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru această acțiune de reprimare, care va include și creșterea numărului de momeli de la 600.000 la 880.000 anual.

Prima încercare a aparatului a vizat cu succes 62 de pisici și a înregistrat o reducere de 66% a activității pisicilor sălbatice. În 2020, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales au testat cu succes dispozitivul Felixer pe o proprietate de 2.600 de hectare, împrejmuită cu garduri, în Australia de Sud.

„’În cadrul testului am avut o rată de succes de 100% pe pisici”

După șase săptămâni, cercetătorii au constatat că două treimi din cele 50 de pisici sălbatice de pe proprietate fuseseră ucise de dispozitiv și că nicio altă specie sălbatică nu fusese rănită. Unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Katherine Moseby, a declarat că rezultatele sunt foarte promițătoare pentru eradicarea pisicilor sălbatice din Australia.

‘Este un alt instrument din cutia de instrumente’, a declarat aceasta la vremea respectivă pentru Daily Mail Australia.  ‘În cadrul testului am avut o rată de succes de 100% pe pisici. În alte teste, animalele indigene au declanșat dispozitivul, dar acesta are o specificitate a țintei mult mai mare decât capcanele. Dr. Moseby a declarat că echipa sa a fost ‘foarte mulțumită’ de rezultatele testelor.

Deși fabricarea fiecărui dispozitiv costă aproximativ 15.000 de dolari, se fac eforturi pentru a reduce prețul, astfel încât mai mulți oameni să poată începe eradicarea pisicilor sălbatice, potrivit Dailymail.