Sari la conținut
Home » Rase de pisici fără păr: Sphynx și Devon Sphynx

Rase de pisici fără păr: Sphynx și Devon Sphynx

rase de pisici fără păr: Sphynx; sursă foto: pethelful.com

Rase de pisici fără păr! Cu siguranță la această categorie le putem include pe cele două feline asupra cărora facem referire în cele ce urmează: Sphynx și Don Sphynx, două pisici fără păr,

O rasă fără păr – diferența dintre Don Sphynx și Sphynx este că gena Don Sphynx a lipsei de păr este dominantă, în timp ce cea a Sphynx-ului este recesivă. Cunoscută și sub numele de Don Hairless, Donskoy sau Russian Hairless.

Pisici fără păr: Don Sphynx; sursă foto: icatcare.org
sursă foto: icatcare.org

Rase de pisici fără păr: Don Sphynx

Pisicile au păr și blană din motive importante. Oferă protecție și căldură și totodată, ajută la comunicare. De asemenea, firele de păr oferă informații despre mediul în care se află pisica, deoarece sunt foarte sensibile la atingere.

Pentru că menținerea blănii în stare perfectă este foarte importantă, pisica și-a dezvoltat o limbă ghimpată pentru o toaletare eficientă și petrece o mare parte din timp cu această activitate. Privarea unei pisici de haina de păr va avea multe consecințe dăunătoare, inclusiv expunerea pielii delicate la razele ultraviolete dăunătoare.

Rănirea pielii este mult mai probabilă în această situație. Deoarece nu există păr pe care să se distribuie uleiul produs de piele, uleiul se acumulează și poate da senzația de grăsime. Pisicile fără păr trebuie să fie îmbăiate în mod regulat. Pielea poate fi predispusă la infecții și, evident, pisicile sunt sensibile la frig și la arsuri solare dacă ies afară.

Sphynx

Caracteristica principală a unui Sphynx este lipsa blănii. Cu toate acestea, pisica nu este în întregime golașe, ci acoperite cu păr fin și pufos, despre care se spune că este ca o piele de piersică. Această pisică nu are mustăți sau gene.

Pielea este încrețită pe anumite părți ale capului, corpului și picioarelor, dar ar trebui să fie întinsă peste tot în rest. Pigmentarea este clar vizibilă pe pielea lui Sphynx și poate avea multe modele și culori ale pielii.

pisici fără păr: sphynx

Sănătatea și bunăstarea pisicilor

În ciuda lipsei lor de păr, pisicile Sphynx pot provoca totuși reacții alergice. Alergiile la pisici sunt de obicei cauzate de un alergen din saliva felină.

Miopatia Devon Rex Myopathy a fost descoperită la Sphynx, iar cardiomiopatia hipertrofică (HCM) este puternic suspectată a fi moștenită la această rasă de pisici.

În general, rasele cu pedigree folosesc un fond genetic mult mai mic pentru reproducere decât pisicile domestice. Prin urmare, prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni ereditare.

În plus, o serie de rase de rasă „mai noi” sunt derivate din împerecheri între una sau mai multe rase „mai vechi”, iar în aceste situații este probabilă perpetuarea în rasele mai noi a problemelor ereditare care au fost observate la rasele mai vechi, potrivit icatcare.org.