Sari la conținut
Home » Pisica siberiană. Istoria și trăsăturile acestei superbe feline

Pisica siberiană. Istoria și trăsăturile acestei superbe feline

foto: europam.ro

Pisicile siberiene sunt o rasă populară, cu părul lung și cu un temperament afectuos. Au o mărime asemănătoare cu cea a pisicii Maine Coon și sunt una dintre cele mai mari două rase de pisici disponibile. Este un gigant blând cu o latură jucăușă.

Sunt perfecte pentru o familie care nu numai că se bucură de îmbrățișări, dar se bucură și de o pisică cu o amprentă sălbatică.

foto: lovetoknowpets.com
foto: lovetoknowpets.com

Istoria rasei de pisică siberiană

Pisica siberiană provine din Rusia. Deși există mențiuni despre pisici care ar fi putut fi strămoși ai rasei încă din anul 1.000 d.Hr., nu se cunosc începuturile exacte ale acesteia. Prima expoziție de pisici la care a apărut Siberianul a fost în anii 1870 în Anglia, iar rasa a apărut ulterior în Statele Unite în 1889.

În afară de scurte mențiuni ale rasei, se cunosc puține lucruri despre ea din acea perioadă și chiar mai puține documente. Există unele speculații conform cărora rasa ar fi înrudită cu o pisică de pădure.

Această pisică de casă a fost importată în marile orașe din Uniunea Sovietică în anii 1940 pentru a reduce populația de rozătoare. În 1987, Clubul Pisicilor Kotofei din Sankt Petersburg a început să înregistreze pisicile siberiene ca rasă. Au fost exportate și au devenit din ce în ce mai populare datorită temperamentului lor afectuos și naturii dulci.

Personalitatea rasei de pisică siberiană

Siberianii au o serie de caracteristici aproape asemănătoare cu cele ale câinilor. Ele sunt foarte inteligente și au abilități excelente de rezolvare a problemelor. Aceste animale agile sunt capabile să sară destul de sus și totuși sunt suficient de grațioase pentru a ocoli obstacolele fără să le lovească sau să le spargă.

Este o pisică foarte jucăușă, care se poate juca chiar și cu stăpânul său. Ele sunt mai sociabile decât multe alte feline și își vor întâmpina oamenii dragi la ușă. Această rasă se va juca cu un câine sau va petrece ore întregi aruncând jucării în vasul cu apă și apoi pescuindu-le.

Nivelul de afecțiune

Pisicile siberiene adoră să se îmbrățișeze cu adulți și copii deopotrivă, dar uneori preferă independența lor. Totuși, este posibil să observați că această rasă este mai mult jucăușă decât drăgălașă. Ele nu se maturizează complet până la vârsta de aproximativ 5 ani, așa că pot intra într-o sesiune de joacă în mijlocul îmbrățișărilor pe canapea.

Pisicile siberiene au o varietate de caracteristici unice. Acestea sunt pisici frumoase, cu blănuri lungi și groase și ochi pătrunzători. Siberianii sunt musculoși, iar ochii lor mari le conferă o privire intensă.

Femelele sunt mai mici, cântărind între 9 și 13 kilograme, spre deosebire de masculi, care cântăresc între 13 și 22 de kilograme. Au un spate lung și ușor curbat, cu o burtă rotunjită. Picioarele din spate sunt ușor mai lungi decât cele din față.

Ghearele siberianilor sunt mari și rotunde, fiind echipate pentru a face față terenului din locul lor de origine. Au adesea ochi mari și rotunzi, deoarece sunt aproape mereu în alertă. Aceste straturi de blană l-au protejat inițial pe siberian de iernile aspre din Rusia.

Blana pisicii siberiene

Blana pisicii este lucioasă și texturată, astfel încât nu se matărește, chiar dacă este lungă. Periajul pisicii o dată sau de două ori pe săptămână este de obicei suficient pentru a-i menține blana în formă bună.

Siberianii își schimbă părul o dată sau de două ori pe an, de obicei întotdeauna la sfârșitul sezonului de iarnă și apoi din nou la sfârșitul verii. Acest lucru este determinat de o schimbare a duratei orelor de lumină, mai degrabă decât de schimbarea temperaturilor.

Alergii

Siberianul este considerat o rasă hipoalergenică. Se crede că produce mai puțin Fel d 1, substanța de pe o pisică care provoacă majoritatea alergiilor. Acest lucru nu înseamnă că un siberian nu este capabil să provoace alergii. Dacă aveți o alergie la pisici, este întotdeauna bine să petreceți timp în preajma rasei hipoalergenice și mai ales a pisicii pe care intenționați să o cumpărați sau să o adoptați. În acest fel, vă puteți evalua reacția.

Pisicile siberiene pot fi rasa potrivită pentru tine dacă îți dorești o pisică prietenoasă, care se înțelege bine cu alte animale de companie, precum și cu copiii. Aceste pisici sunt destul de rare în Statele Unite, așa că așteptați-vă să petreceți ceva timp pe o listă de așteptare înainte de a vă lua pisica.

De asemenea, vă puteți planifica să plătiți 1.200 de dolari sau mai mult pentru pisicile de rasă pură siberiană. Unele crescătorii de pisici vând pisici pe care le-au eliminat, așa că luați în considerare toate posibilitățile.