Sari la conținut
Home » Pisica siameză: ghid de îngrijire. Prezentarea generală a rasei

Pisica siameză: ghid de îngrijire. Prezentarea generală a rasei

pisică siameză elegantă: sursă foto: animalutze.com

Pisica siameză are ochii migdalați, de un albastru intens și un corp grațios. Aceste pisici regale sunt afectuoase, jucăușe și foarte inteligente.

Pisicile siameze sunt pisici de talie mică până la medie, cu ochi albaștri profunzi, în formă de migdale și un tip de corp moderat. Corpurile lor alungite sunt acoperite de o blană a cărei culoare poate varia. Dar sunt cele mai cunoscute pentru combinația de puncte sigilate întunecate și un corp crem cafeniu deschis. Au o blană scurtă, ușor de îngrijit și moale la atingere.

pisica siameză clasică; sursă foto: lovetoknoepts.com
pisica siameză clasică; sursă foto: lovetoknoepts.com

De unde provine pisica siameză

Pisica siameză este originară din Thailanda la sfârșitul anilor 1800 (pe atunci cunoscută sub numele de Siam), unde se crede că descind din templul sacru. Au devenit una dintre rasele originale de pisici cu pedigree, cu de către Asociația Fancierilor de Pisici în 1906.

Nu se știe exact cât de veche este rasa Siameză sau când au fost crescute pentru prima dată aceste pisici. Cu toate acestea, legendele împărtășesc faptul că pisicile siameze aveau sarcina de a păzi cupele regale de aur. De asemenea, ele erau favorite în rândul familiei regale siameze.

pisica siameză, la locul de muncă; sursă foto: animaland.ro
pisica siameză, la locul de muncă; sursă foto: animaland.ro

Pisicile siameze au corpuri musculoase, tubulare, cu gât, coadă și picioare lungi. Aceste pisici de talie mică sau medie par robuste și bine structurate, cu linii ale corpului alungite. În plus față de aspectul lor frumos, pisicile siameze sunt renumite pentru atletismul, viteza și capacitatea de a sări în aer. Culori comune: Albastru; Ciocolatiu; Lila; Roșu; Caramel; Caisă; Scorțișoară

Durata medie de viață a pisicilor este de 14 ani. Cu toate acestea, pisicile siameze au o durată de viață estimată mai lungă, de până la 15 ani; unele trăiesc chiar și până la 20 de ani.

Probleme de sănătate pentru pisica siameză

Pisicile siameze sunt mai predispuse la anumite tipuri de cancer, inclusiv limfom, timom, adenocarcinom și tumori mastocite. În plus, pisicile siameze sunt mai predispuse la sindromul hiperesteziei feline și la probleme de sănătate oculară, inclusiv atrofia progresivă a retinei și strabismul convergent.

pisica siameză ciocolatie cu stăpâna sa: sursă foto: lovetoknowpets.com
pisica siameză ciocolatie cu stăpâna sa: sursă foto: lovetoknowpets.com

Pisicile siameze sunt pisici sociabile, energice și jucăușe, cărora le place să fie în centrul atenției. Ele sunt vorbărețe și inteligente, bucurându-se adesea de o stimulare constantă și de învățarea de trucuri. Următoarea defalcare trece în revistă trăsăturile individuale de personalitate care alcătuiesc temperamentul Siamezei.

Pisicile siameze sunt una dintre cele mai inteligente rase de pisici. Ele pot învăța să meargă în lesă și să facă trucuri dacă sunt dispuse. Pisicile siameze sunt pisici extrovertite și avide de atenție, care se vor ghemui cu plăcere alături de părintele lor de companie.

Trăsăturile distincte

Aceste pisici ascuțite au o minte independentă. Deși se bucură de o companie frecventă, au o minte proprie și nu se vor supune ușor voinței altora.

Pisicile siameze sunt animale de companie renumite pentru vocalizările lor frecvente și pentru vocea lor puternică și joasă, numită în mod obișnuit „meezer”. Sunt active au nevoie de o mulțime de stimulare mentală și fizică și de interacțiune pentru a se întreține.

Pisicile siameze sunt cunoscute pentru faptul că se leagă puternic de un singur individ, ceea ce le face mai puțin ideale în cadrul grupurilor. Deoarece pisicile siameze sunt foarte active, majoritatea se descurcă bine cu alte animale de companie jucăușe.

Cum îngrijești o pisică siameză: Nevoi de toaletare

Pisicile siameze au o blană extrem de scurtă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu-și vor pierde părul. Veți dori să vă periați pisica siameză cel puțin o dată pe săptămână cu o perie cu peri moi. De asemenea, pisicile se pot chinui să își curețe urechile, așa că verificați săptămânal urechile pisicii dumneavoastră pentru ceară de urechi și îndepărtați excesul de ceară cu un tampon de vată umed.

pisica siameză; sursă foto: lovetoknowpets.com
pisica siameză; sursă foto: lovetoknowpets.com

Pisicile siameze sunt exploratoare și nu vor avea nevoie de prea mult ajutor pentru a-și satisface nevoile zilnice de activitate fizică. Cu toate acestea, ele au nevoie de mult timp individual cu toată atenția dumneavoastră. Jocurile de puzzle și alte activități de îmbogățire sunt vitale pentru a vă menține Siameza întreținută.

Pisicile siameze sunt mai bine ținute ca pisici de interior. Cu toate acestea, multe dintre ele se bucură să iasă afară și le poate plăcea să iasă la plimbare pentru o schimbare de peisaj și pentru a avea șansa de a explora lumea. Un copac pentru pisici este un must-have pentru a oferi pisicii dvs. curioase o priveliște distractivă a lumii exterioare.

Hrană pentru pisici siameze

Fiecare pisică este unică în ceea ce privește nevoile sale nutriționale. Cu toate acestea, pisicile siameze au nevoie de o dietă care să le susțină nivelul ridicat de energie, ajutându-le în același timp să își mențină un corp și o greutate corporală sănătoasă și musculoasă. Principalele motive pentru a lua o pisică siameză.

pisică siameză; sursă foto: lovetoknowpets.com
pisică siameză; sursă foto: lovetoknowpets.com

Pisicile siameze au o blană frumoasă, ușor de îngrijit, care necesită doar o pieptănare sau o periere săptămânală.
Această rasă populară este foarte atletică și se va bucura să se joace cu dumneavoastră și să participe la activitățile dumneavoastră de zi cu zi. Pisicile siameze sunt prietenoase cu familia. De obicei, se înțeleg bine cu alte pisici, cu câini prietenoși cu pisicile și cu copiii.

Pisicile siameze suferă dacă sunt lăsate singure pentru perioade lungi de timp. Această rasă persană este foarte vocală și va miauna cu plăcere pentru a vă atrage atenția și pentru a „vorbi” cu dumneavoastră. Dacă preferați o gospodărie liniștită, poate doriți să luați în considerare o altă rasă. Pisicile siameze au nevoie de stimulare și îmbogățire constantă, potrivit pawlicy.com.