Sari la conținut
Home » Pisica, între fals sau adevăr. Mituri despre feline

Pisica, între fals sau adevăr. Mituri despre feline

Pisica, între fals sau adevăr. Poate cel mai cunoscut mit despre feline este că pisicile negre aduc ghinion, acesta ține de superstiții vechi, construite, mai mult ca siugur, de pe vremea inchiziției.

Dar pisicile negre aduc ghinion doar în Europa, în Asia ele sunt considerate norocoase, lucru care ne face să ne întrebăm cine are dreptate.

Să ne dăm trei pași înapoi când trece o pisică prin fața nostră, să riscăm astfel să ne împiedicăm sau să mergem înainte și să se întâmple ceva și mai dezastruos?

Numeroase superstiții și mituri despre pisici, care nu concordă cu realitatea, au conturat o imagine distorsionată acestora. Iată câteva mituri despre pisici care s-au dovedit a fi false și la care trebuie să renunți, dacă vrei să le cunoști mai bine.

Pisica, între fals sau adevăr. Pisica cade mereu în picioare

Parțial, acest lucru este un adevăr. În general, pisicile care cad de la înălțimi mai mici cad în picioare, deoarece au un simț al echilibrului deosebit care le ajută să se răsucească în aer și să aterizeze pe lăbuțe. Cu toate acestea, dacă înălțimile sunt prea mari, pisicile nu vor reuși să aterizeze pe picioare și să se salveze. Există și cazuri când, din neatenție, sperietură sau prea multă joacă, pisicile să nu cadă în picioare, asta au putut vedea toți posesorii de pisici.

Atenție la ferestre, să fie mereu închise, dacă pisica ta este tentată să iasă pe pervaz și locuiești la un etaj înalt! Poate că după o cădere de la etajul 1 al unui bloc, pisica ta va supraviețui. Poate și de la etajul 2. Dar cu greu se mai poate spune că va ateriza pe lăbuțe de la etajele superioare.

 

Pisicile torc atunci când sunt fericite

Aici putem spune că este adevărat.  Pisicile torc atunci când sunt mulțumite și când sunt mângâiate. Este un sunet special pe care ele îl emit pentru că se simt ocrotite.

 

Există o excepție, pisicile torc și atunci când sunt speriate, înfrigurate sau când le doare ceva. Dar, așa ele încearcă să se liniștească singure.

De asemenea, pisicile torc pentru a-și alinta, mângâia pisoii.

Pisicile, între fals sau adevăr, văd când este complet întuneric

Acest mit este complet fals! Pisicile văd noaptea pentru că ochii lor pot capta cea mai slabă rază de lumină. Irisul lor se deschide mai mult decât al oamenilor și captează lumina slabă pe timpul nopții, astfel că pisicile pot vedea obiecte și mișcări.

pisicuță cu ochi albaștri; sursă foto: Mirella Cosimati/paw tracks.com
Pisicuță cu ochi albaștri

În plus, ele se ajută și de miros, de auz și de mustăți pentru a se orienta pe întuneric. Însă nu pot vedea nimic, dacă este întuneric total într-o cameră, așa cum nici noi nu putem vedea nimic dacă este complet întunecat în jur.

Pisicile sunt animale nocturne

Nu este chiar corect să le numim animale nocturne. Instinctul lor de vânător le face să fie mai active seara târziu sau dimineața devreme, când nu este încă lumină deplină afară. La miezul nopții poate că vor dormi și ele, dar dimineața devreme se vor trezi înaintea ta și vor începe să se joace prin casă.

Pisicile trebuie să bea lapte

Acesta este un mit răspândit mai mult de poveștile pentru copii și desene animate. În realitate, pisicile mature nu au nevoie de lapte. Cele mai multe pisici au de fapt intoleranță la lactoză, ca și oamenii, iar laptele de vacă le face rău… le provoacă dureri de stomac, diaree și stări de vomă.

Există și excepții de la regulă, dar în general pisicile nu au nevoie de lapte. Ele au o nevoie de o dietă echilibrată pentru carnivore, în special cu organe și carne de pasăre, de vită sau de pește.

Pisicile nu au nevoie de îngrijire

Și acesta este un mit fals despre pisici. Ele sunt mai independente și nu își doresc permenent atenție.

Este adevărat că ele își curăță frecvent blănița și lăbuțele, dar și ele au nevoie de îngrijire din partea stăpânilor. Fie că au blana mai scurtă sau mai lungă, pisicile trebuie periate periodic pentru a îndepărta firele de blană moarte.

De asemenea, este important să le verifici blana și pielea să nu apară micoze, boli de piele sau paraziți. Iar un control veterinar este indicat măcar o dată pe an, chiar dacă pisica ta pare sănătoasă și plină de energie.

Pisicile nu suportă alte pisici pe teritoriul lor

Este un mit parțial adevărat. Pisicile crescute singure de mici nu vor suporta competiția și nu vor accepta ușor a doua pisică în casă. Pisicile maidaneze se asociază în grupuri în sezonul rece mai ales pentru a căuta hrană, dar și ele au fiecare teritoriul lor și nu suportă intruși.

Pisicile crescute de mici împreună, câte două sau trei, se tolerează și se joacă împreună, dacă nu trebuie să intre în competiție pentru hrană sau pentru jucării și locuri preferate prin casă. Tu câte