Sari la conținut
Home » Pisica are și ea nevoie de puțină distracție. Moduri eficiente pentru stimularea mentală de care are nevoie felina ținută în casă

Pisica are și ea nevoie de puțină distracție. Moduri eficiente pentru stimularea mentală de care are nevoie felina ținută în casă

Doar pentru că pisicile locuiesc acum în casă, nu înseamnă că au lăsat în urmă zilele de vânătoare pentru a se transforma în niște mustăcioase lipite de canapea. Felinele sănătoase sunt active din punct de vedere fizic și mental până la vârsta de aur, motiv pentru care este esențial să le oferiți tipul potrivit de stimulare.

Statura mică și toarcerea blândă a felinelor noastre tovarășe de giugiuleală nu o fac evidentă, dar în spatele acestei drăgălășenii bate o inimă sălbatică căreia nu i-ar plăcea nimic mai mult decât să meargă la vânătoare, să zgârie, să se ascundă sau să se cațere. Probabil că veți prefera ca aceste activități să se desfășoare afară și departe de canapea, rafturi și covoare.

Dar ce poate face o pisică de interior cu toată energia?

Aici intervine stimularea mentală a pisicilor pentru a salva ziua (și mobila). Există o mulțime de modalități de a menține o pisică de interior distrată și instinctele sale de vânătoare bine exersate. De la jucării stimulante pentru pisici pe care le puteți cumpăra, la jucării pe care le puteți face din doar o pungă de hârtie, am adunat câteva dintre cele mai eficiente moduri de a oferi mustăcioasei stimulare mentală fără a părăsi camera de zi.

De ce este importantă stimularea mentală a pisicii?

Ca proprietar de pisică, probabil că știți deja, că sunt creaturi inteligente. Mintea lor activă prosperă în fața provocărilor, atât de mult încât, dacă mediul lor nu le oferă ceva pe care să se concentreze, o pisică își va găsi în curând propriile probleme de rezolvat.

Acest lucru poate include să se certe cu mobila sau chiar să vă trezească noaptea pentru o sesiune de joacă improvizată. În loc să lăsați toată această energie acumulată să vă transforme pisica într-un leu în miniatură, o puteți direcționa spre activități distractive cu ajutorul unor jucării și jocuri stimulatoare. O pisică stimulată din punct de vedere mental nu doar că vă va ajuta să vă feriți casa de zgârieturi – dar sănătatea și fericirea pisicii depind de existența unui mediu care îi permite să-și folosească frecvent creierul și mușchii.

Se estimează că peste o treime dintre pisicile din Marea Britanie sunt supraponderale, din cauza lipsei de exercițiu sau poate din cauza acelor dulciuri suplimentare pe care mulți stăpâni le oferă între mese. Pisicile de interior pot pune cu ușurință kilograme în plus, iar unui mediu casnic îi lipsesc toate activitățile incitante pe care le oferă exteriorul, astfel încât pisica dumneavoastră va da curând semne de plictiseală și frustrare, precum și o siluetă mai grea.

Cum să vă mențineți pisica de interior stimulată mental

Organizați vânători de comori. Aduceți o porție de aer liber în viața felinei cu un joc de vânătoare chiar în sufragerie. Separați mâncarea lor în mai multe porții mai mici și plasați-le la întâmplare în casă pentru ca pisica să-și pună în mișcare instinctele. S-ar putea să fie nevoie de puțină încurajare la început, până când felina ta Sherlock Holmes înțelege ce i se cere. Dar, odată ce înțelege regulile jocului, poate începe să-și ascută instinctele de vânătoare în timp ce își urmărește mâncarea.

O altă modalitate de a recrea vânătoarea care are loc în natură și de a oferi pisicii tale stimularea mentală de care are nevoie este să investești în câteva jucării de tip baghetă. Acestea vin în atât de multe culori și pot atârna orice, de la sfori la pene și jucării capabile să antreneze instinctele de vânătoare ale pisicii dumneavoastră.

Mișcați rapid bagheta în fața pisicii și în curând va intra în acțiune. Țineți-o în mișcare pentru ca să o poată urmări bine, dar asigurați-vă că îi permiteți să aibă câștig de cauză la final prinzând „prada” inanimată. Nu uitați să puneți jucăria baghetă pentru pisici deoparte odată ce jocul s-a terminat. O bucată de sfoară poate deveni cu ușurință un pericol pentru o pisică nesupravegheată, așa că nu o țineți la vedere atunci când nu este folosită.

Explorați spațiul vertical cu un copac pentru animale de companie

Pisicile sunt la fel de încrezătoare când se deplasează pe verticală ca și pe orizontală, așa că mențineți-vă pisica fericită cu o modalitate de a se ridica la înălțime fără a se cățăra pe toate perdelele. Cel mai simplu mod de a vă face pisica să se scarpine și să se întindă este cu un copac pentru pisici.
Lasă-ți pisica să deslușească un alimentator de puzzle.

Țineți-vă pisica stimulată mental chiar și atunci când nu sunteți în cameră. Jucăriile automatizate pentru pisici se pornesc aleatoriu sau au un senzor de mișcare care se declanșează de fiecare dată când detectează mișcare. Sunt perfecte pentru a distra pisica în acele zile de singurătate acasă.

Oferirea stimulării mentale nu trebuie să implice o excursie specială la magazinul de animale de companie. O cutie de carton veche și bună va oferi ore întregi de distracție și va fi o ascunzătoare excelentă pentru o pisică cu chef de năzbâtii.

Chiar și o minge de hârtie poate oferi divertisment pentru o după-amiază întreagă. Și ce pisică poate rezista să se joace cu un interior de rolă de hârtie igienică, mai ales când îl transformați într-o jucărie puzzle.  Sperăm că v-ați actualizat deja sacul de trucuri pentru pisici cu ideile noastre. Informații culese de pe hubul de specialitate purina.co.uk.