Sari la conținut
Home » Păsările colibri consumă alcool și zboară. Dar beau responsabil

Păsările colibri consumă alcool și zboară. Dar beau responsabil

Păsările colibri. O nouă cercetare arată că pasărea colibri Anne poate zbura sub influența alcoolului. Dar nu consumă peste o anumită cantitate.

Atunci când o pasăre colibri soarbe nectarul dintr-o floare, bea mai mult decât dulceață. Există și un strop de substanță tare. Nectarul, ca și fructele prea coapte, este predispus la fermentație, producând alcool. Noile cercetări arată însă că păsările ar putea ști când s-au săturat.

Păsările colibri sunt cumpătate

Păsările colibri: O pasăre care zboară
Păsările colibri: O pasăre care zboară curioasă

Biologii de la Universitatea Berkeley din California au testat preferințele colibriilor Anne față de diferite concentrații de alcool în soluțiile de zahăr furnizate la hrănitori artificiale.Aceștia au descoperit că păsările sunt la fel de fericite să bea o soluție care conține 1% alcool ca și o băutură fără alcool.

Însă, atunci când li se prezintă o soluție cu un conținut de alcool de doi la sută, acestea beau doar jumătate din cantitatea de alcool.

„Pentru că beau jumătate din volum, doza de alcool este aproximativ aceeași”, spune Julia Choi, autorul principal al studiului publicat în Royal Society Open Science. „Se pare că știu cum să își respecte ritmul”.

Echivalentul a 28 de halbe de bere

Ceea ce este, probabil, la fel de bine. Deoarece coordonarea precisă necesară pentru zborul lor în aer liber ar putea fi afectată considerabil atunci când se află sub influența alcoolului.

„Cred că ar fi foarte periculos în ceea ce privește supraviețuirea lor.” Spune Choi. Dar consumul de rutină chiar și a unei soluții alcoolice de doar un procent ar putea avea totuși urmări. Mai ales pentru un animal care bea atât de mult.

„Ei beau aproximativ 80 la sută din greutatea lor corporală pe zi în nectar.” Spune Choi. „Astfel încât chiar și concentrațiile scăzute ar putea însemna o cantitate decentă de alcool”.

Într-adevăr, la un asemenea procent, aportul lor de alcool ar fi echivalent cu cel al unui om de 80 kg care bea 28 de halbe (16 litri) de bere care conține patru procente de alcool.

Choi subliniază, totuși, că se cunosc foarte puține lucruri despre conținutul de alcool al nectarului din florile reale, care ar putea fi semnificativ mai mic decât în experimentele sale, conform discoverwildlife.com.