Papagalul de mare, singura pasăre care își „cumpără” haine pentru nuntă! Papagalul de mare se înrudește cu pinguinii, însă realitatea este alta.

Ciocul viu colorat reprezintă semnul cel mai evident de recunoaștere al papagalului de mare. Acesta este de fapt „costumul său de nuntă”, pe care-l îmbracă doar în perioada de împerechere.

Papagalii de mare își folosesc aripile drept înotătoare

Citește și:

Deși pe mal lasă impresia unui animal neajutorat, pasărea s-a adaptat foarte bine la viața din vecinătatea mării. În timpul „zborului” subacvatic își folosesc aripile drept înotătoare.

Papagalul de mare se viețuiește în mările Polului Nord și ale Oceanului Atlantic, la mai multe sute de kilomentri de uscat. Atunci îi putem întâlni îndeosebi, singuri sau în perechi. Odată cu venirea primăverii însă, sosesc cu sutele la malul mării pentru depunerea ouălor. Își sapă cuibul deaupra stâncilor, pe pantele acoperite de vegetație, dar pot fi întâlniți și la baza stâncilor abrupte, sub grohotișuri.

Citește și:

În lunile de vară, între locurile de clocit și bancurile de pești, papagalii de mare formează în aer o adevărată aglomerare. Succesul clocitului depinde de distanța ce trebuie parcursă pentru procurarea hranei pentru ei înșiși precum și pentru puii flămânzi. Papagalul de mare se scufundă cu o viteză uimitoare în căutarea hranei sale preferate, anghila de nisip. Își folosește aripile drept motor de propulsie, pentru a ajunge din urmă bancul uriaș de pești.

La întoarcerea păsărilor, în perioada martie-aprilie, în apropierea cursurilor de apă se produce o adevărată aglomerare de papagali de mare. Aici are loc, între perechi, ceremonia curtării (își freacă ciocurile unul de altul), după care are loc împerecherea și abia apoi revin pe mal să-și ocupe locul obișnuit de clocit Legătura dintre membrii unei perechi durează de obicei toată viața.

Știați că…

  • Papagalul de mare își unge penele cu secreția uleioasă a glandei uropigiene de la baza cloacei, devenind astfel impermeabil la apă?
  • Sub apă papagalul de mare elimină aerul dintre pene, arătând de parcă ar înota într-o bulă argintie de aer?
  • Papagalul de mare este o pasăre curioasă, se uită cu plăcere în cuiburile tovarășilor săi de specie?
  • Sunetele caracteristice emise de acesta sunt un „arrho” mormăit și un „oarr” zumzăit?
    Papagalii de mare pot înota și zbura foarte repede, însă datorită picioarelor poziționate mult posterior nu aterizează prea elegant, ajungând la destinație pe burtă?
  • În trecut, pe insula St. Kilda din Oceanul Atlantic, carnea lor era folosită pentru a da gust păsatului de ovăz?
Setari cookie