Sari la conținut
Home » O specie pe cale de dispariție, salvată de o decizie a instanței judecătorești. Pescuitul excesiv a fost interzis în Franța

O specie pe cale de dispariție, salvată de o decizie a instanței judecătorești. Pescuitul excesiv a fost interzis în Franța

După ce a fost raportat un al doilea incident cu delfini morți, ceea ce a ridicat numărul total de delfini eșuați la peste 900 de la începutul iernii, Consiliul de Stat francez a ordonat guvernului să închidă anumite zone de pescuit din Golful Biscaya pentru următoarele șase luni, pentru a asigura conservarea delfinilor din regiune.

Hotărârea pune capăt unei acțiuni în justiție lansate în 2021 de trei ONG-uri de protecție a naturii și a mediului maritim.

Numeroase organizații care activează pentru protejarea micilor mamifere marine au salutat această decizie istorică, în timp ce organizația franceză de pescuit Comitetul național al pescuitului maritim și al fermelor marine (CNPMEM) și-a exprimat „uimirea” și „nedumerirea”, punând la îndoială „coerența propunerilor făcute”. Olivier Le Nézet, președintele CNPMEM, a cerut o întâlnire urgentă cu secretarul de stat pentru Marea, Hervé Berville.

Mulți delfini au murit în lunile februarie și martie, când acesștia se apropie de obicei de coastă în căutare de hrană și este mai probabil să intre în contact cu operațiunile de pescuit.

Populația de delfini, decimată din cauza pescuitului excesiv

Până în prezent, guvernul francez s-a abținut de la a impune interdicții de pescuit, optând în schimb pentru soluții care să atenueze impactul pescuitului industrial asupra delfinilor, cum ar fi camere de luat vederi la bordul navelor sau echipamente sonore puternice pentru a îndepărta delfinii.

Însă Consiliul de Stat a decis luni că instrumentele de „descurajare acustică” de pe navele de pescuit „nu garantează o stare de conservare favorabilă pentru speciile de cetacee mici”, inclusiv delfinii și marsuinii. Ambele specii sunt amenințate cu dispariția, „cel puțin la nivel regional”, a precizat Consiliul.

Curtea a acordat guvernului șase luni pentru a stabili zonele de prohibiție a pescuitului și i-a cerut, de asemenea, să intensifice monitorizarea capturilor accidentale de delfini, despre care a spus că este încă prea aproximativă.

Asociațiile nu au sărbătorit prea mult timp. Marți, 21 martie, secretarul de stat pentru mare a emis un comunicat de presă în care a declarat că „a luat act de hotărâre”, dar că intenționează doar să „consolideze măsurile” luate anterior, cum ar fi declararea capturilor de către pescari și instalarea de emițătoare acustice de descurajare („pingere”) și de camere de luat vederi pe unele flote.

În mare pericol de „dispariție

În ciuda hotărârii și a recomandărilor oamenilor de știință, cum ar fi cele din numeroase rapoarte ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Mării, secretarul de stat nu a menționat închideri specifice unei zone sau unei perioade de timp.

Fără această măsură, sondele nu garantează o stare de conservare favorabilă, așa cum a subliniat Consiliul de Stat în decizia sa, pentru speciile „aflate „în risc serios de dispariție, cel puțin la nivel regional”, printre care se numără delfinul comun și marsuinul de port.
În plus, secretarul de stat pentru mare nu pare să vrea să respecte termenul limită pentru închideri, întrucât în comunicatul de presă se menționează „punerea în aplicare (…) în timpul iernii 2023-2024”. France Nature Environnement (FNE) și Sea Shepherd, două dintre cele trei organizații care au sesizat instanța, vor reveni în instanță în vederea inițierii unei proceduri de executare silită dacă închiderile nu vor fi puse în aplicare până la sfârșitul lunii septembrie, potrivit rfi.fr.