Sari la conținut
Home » Lumea delfinilor: informații pe care nu le știai despre frumoasele mamifere

Lumea delfinilor: informații pe care nu le știai despre frumoasele mamifere

Din cuprinsul articolului

Delfinii sunt mamifere acvatice care aparțin infraordinului „Cetacea”, un grup de animale care include balene, delfini și marsuini. Ei aparțin, de asemenea, parvorderului „Odontoceti”, care sunt cetaceele dințate, dar, din punct de vedere taxonomic, delfinii sunt un grup informal, compus din majoritatea cetaceelor dințate, dar excluzând balenele și marsuinii.

Sunt identificate 43 de specii diferite de delfini. 38 dintre acestea sunt delfini oceanici, cei pe care îi cunosc majoritatea oamenilor, și cinci specii de delfini de râu. Familiile incluse ca „delfini” sunt delfinii oceanici și delfinii de râu:

– Delphinidae (delfinii oceanici)
– Platanistidae (delfinii din râurile Indus și Gange)
– Iniidae (delfinii de râu din Amazon)
– Pontoporiidae (delfinii râului La Plata)
– Lipotidae (delfinii de râu Baiji sau chinezi)

Cum respiră delfinii

Indiferent de locul în care trăiesc, delfinii trebuie să ajungă la suprafața oceanului pentru a respira la diferite intervale de timp. Acest ciclu poate dura până la 30 de minute la unele specii mari. Culoarea pielii delfinilor este gri-albăstrui, dar poate fi și neagră, albă, gri deschis, albăstruie și chiar roz sau combinația acestor culori variind în funcție de specie. Cu toate acestea, în toate cazurile, pielea lor este foarte sensibilă la impacturi și la alte elemente care s-ar putea afla în apă.

Chiar dacă unele specii de delfini au până la 100 de dinți, aceștia nu îi folosesc pentru a mesteca. Ei își folosesc dinții doar pentru a ține peștii și apoi îi înghit. Delfinii mari, precum orca, pot consuma până la 500 de kilograme de pește pe zi. De obicei, puii lucrează în echipă pentru a înconjura un banc de pești și a-i strânge cât mai mult posibil. După aceea, ei ară prin mijlocul concentrării de pește și mănâncă atât cât au nevoie.

Munca în echipă

Fac acest lucru chiar și pe rând, astfel încât peștii să nu se împrăștie și să aibă cu toții posibilitatea de a obține hrana de care au nevoie. Această tehnică de vânătoare este doar una dintre multele tipuri diferite de strategii de hrănire pe care le pot folosi pentru a reduce efortul de capturare a peștilor. Dacă vorbim despre animale carismatice, delfinii se află probabil pe podium. Enorm de populari, semnificativ de inteligenți și sofisticați din punct de vedere științific, ei se numără printre cele mai iubite animale de către oameni. Delfinii au captat imaginația umană în diverse moduri. Sunt curioși, formează legături puternice în cadrul grupului lor și se știe că își ajută semenii și oamenii într-o varietate de circumstanțe.