Sari la conținut
Home » Nu-i glumă! Un nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2, identificat la lilieci. Ce spun specialiștii

Nu-i glumă! Un nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2, identificat la lilieci. Ce spun specialiștii

Nu-i glumă! După ce noul virus din China, COVID-19, s-a extins rapid în toată lumea, cercetătorii au încercat să afle unde a apărut şi care sunt mutaţii care au făcut ca acesta să treacă de la animale la oameni. Un studiu recent, efectuat pe 302 mostre, colectate de la 207 lilieci din provincia Yunnan, China, a dus la descoperirea unui nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2: RmYN02, notează Science Alert.Specialiștii spun că cest nou virus prezintă o serie de „inserţii” în genomul său, acestea demonstrând că situaţia asemănătoare identificată în cazul SARS-CoV-2 poate să apară în mod natural, fără intervenţii de laborator.

Nu-i glumă! Lucrarea noastră arată foarte clar că aceste evenimente apar în mod natural în viaţa sălbatică

„În special, s-a teoretizat că inserţia S1/S2 este extrem de neobişnuită şi poate să indice manipularea în laborator. Lucrarea noastră arată foarte clar că aceste evenimente apar în mod natural în viaţa sălbatică. Acest lucru oferă dovezi puternice împotriva teoriilor conform cărora SARS-CoV-2 a scăpat din laborator”, explică Weifeng Shi, microbiolog al Universităţii Medical Shandong.

Analizele au arătat faptul că între SARS-CoV-2 şi RmYN02 există o serie de similarităţi.

Liliecii, în special cei din genul Rhinolophus, sunt rezervoare naturale importante

„Studiul nostru reafirmă faptul că liliecii, în special cei din genul Rhinolophus, sunt rezervoare naturale importante pentru coronavirusuri şi în prezent adăpostesc cele mai apropiate rude ale SARS-CoV-2, deşi această imagine se poate schimba odată cu creşterea eşantionării faunei sălbatice”, notează cercetătorii.