De 3172 Vizualizari

„Ne delimităm strict de orice coleg medic veterinar care va încălca în acest sens codul deontologic profesional şi principiul moralităţii”

Scrisoare deschisa Medicilor Veterinari din Pitesti

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA)

FNPA salută Scrisoarea Deschisă a Medicilor Veterinari din Piteşti împotriva eutanasiei câinilor şi APELUL acestora către medicii veterinari din România să nu lase dezonoraţi prin a accepta practicarea eutanasiei câinilor fără stăpân şi asimilarea meseriei de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit.

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Ø  pentru că profesia de medic veterinar este una nobilă pe care am ales-o pentru apărarea vieţii şi sănătăţii animalelor şi nu pentru uciderea lor

Ø  pentru că activitatea de ucidere a câinilor este dezonorantă şi descalificantă

Ø  pentru că eutanasia reprezintă o procedură strict medicală, individuală şi se aplică doar animalului afectat de o boală netratabilă ce-i provoacă suferinţe majore

Ø  pentru că în conformitate cu Hotărârea nr.24/2011 a Consiliului Naţional al Medicilor Veterinari eutanasierea câinilor, în afara celor cu bolile incurabile, reprezintă abatere disciplinară, fiind interzisă, iar Codul Deontologic prevede că “Medicul veterinar se va abţine să practice eutanasia, cu excepţia cazurilor când aceasta pune capăt suferinţelor unui pacient irecuperabil”.

Ø  pentru că “eutanasia” câinilor sănătoşi, în scopul reducerii numărului de câini fără stăpân, este de fapt o CRIMĂ

Ø  pentru că nu putem asimila meseria de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit

 

considerăm că prevederile legii 258/2013, prin care se dă posibilitatea uciderii câinilor sănătoşi sunt abuzive, denaturează termenul de eutanasie, nu ne reprezintă opinia cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân, induc ideea că o problemă poate fi rezolvată doar prin ucidere, sunt imorale, aduc mari prejudicii societăţii.

 

Facem apel la toţi medicii veterinari să facă front comun, să nu accepte eutanasia câinilor fără stăpân, practică care nu numai că nu va rezolva situaţia dar îi va dezonora şi va atrage dispreţul societăţii asupra lor!

 

Ne delimităm strict de orice coleg medic veterinar care va încălca în acest sens codul deontologic profesional şi principiul moralităţii.

 

Ne arătăm disponibilitatea pentru consultări cu oficialităţile municipiului Pitesti şi judeţului Argeş în privinţa unei gestionari corecte şi civilizate a câinilor fără stăpân.

 

Medici veterinari din Piteşti – 21 SEMNATARI

 

1.     Dr. Ion Măndoiu

2.     Dr. Carmen Ştefănescu

3.     Dr. Dan Ştefănescu

4.     Dr. Andrei Stan

5.     Dr. Vlad Brătulescu

6.     Dr. Raluca Ioan

7.     Dr. Mihai Ciuciuc

8.     Dr. Liliana Stănilă

9.     Dr. George Ginescu

10.  Dr. Oana Irimia

11.  Dr. Elena Vlaicu

12.  Dr. Anca Priseceanu

13.  Dr. Horia Priseceanu

14.  Dr. Ionel Vişinescu

15.  Dr. Mihai Cătălin Mitra

16.  Dr. Monica Elena Constantin

17.  Dr. Roxana Săplăcan

18.  Dr. Nicuşor-Alin Radu

19.  Dr. Stamate Adrian

20.  Dr. Carmen Florea

21.  Dr. Vlad Săplăcan

Scrisoare deschisa medici veterinari Pitesti (text) Scrisoare deschisa medici veterinari Pitesti (semnaturi)_pag.1 Scrisoare deschisa medici veterinari Pitesti (semnaturi)_pag.2

12 Comentarii

 1. Medic veterinar spune:

  Ete na. Si eu sunt medic veterinar (in Vest) si nu ma asociez cu aceasta actiune. Si nici nu consider dezonorant eutanasierea animalelor fara stapan. Este o activitate de care un profesionist trebuie sa fie responsabil. Si acel profesionist poate fi doar un medic veterinar. Daca nu e el, cine altcineva?
  Va rog sa va deziceti de mine…si eu ma dezic de voi.
  Medic veterinar in Danemarca.

 2. Pta fi medic veterinar trebuie sa fii idiot ? Oare cind aceste scusruri umane ucid vaci, boi, cai, magari, porci, oi si capre, pasari etc. prin abatoare nu sint CRIMINALI ?

 3. Mai Danezu spune:

  Voi, cei ce va dati mari veterinari, cum justificati ca tot voi ucideti prin abatoare animale „fioroase” precum miei, iupurasi etc. de multe ori pt a face din carnea lor hrana pt ciini ? Citi dintre voi sint vegetarieni, ipocritilor ? Nu va este mila de bietele dobitoace pe care le macelariti prin abatoare, nu va este mila nici de bietii oameni adulti si copii UCISI de maidanezi…dar va este mila de ciini ? Si veterinarul acela care a fost sfisiat de niste maidanezi este de acord cu voi ?

 4. Lucia Sanda spune:

  Bravo Medicilor Veterinari din Pitesti!!!!!!!!!!!!!!Sunteti adevarati, autentici, si sunt mandra ca am avut sansa de a lucra alaturi de d-voastra cu cativa ani in urma. Felicitari pt initiativa si sper sa gasiti si solutia cea mai eficienta si salvatoare pentru aceste suflete nevinovate!!!!!!!!!!Sunt sigura ca o veti gasi….

 5. Okay…daca „veterinarii”nu vor eutanasierea potailor care sunt fara stapan si din cate stiu eu…Pitesti-ul este plin de javre,toti veterinarii sa adopte aceste potai si sa le tina in casele lor!!!
  Ptr veterinarii din occident nu este o munca dezonoranta…sau sa presupunem ca veterinarilor din Ro li se ofera joburi prin Germania sau alt tara din Vest si vor fi nevoiti sa mai eutanasieze ca deh….acolo lumea nu este chiar asa idioata ca I Ro,ce vor face??

 6. Smecheri! Vor sa isi mentina o sursa de venit mai profitabila, falsele castrari!

 7. Comentarii rautacioase !
  Oamenii abandoneaza animalele. Oamenii le inraiesc. Oamenii sunt in stare sa ucida frate, sora, parinti pentru avere si alte bunuri.
  Este o IMENSA DIFERENTA intre UCIDERE PENTRU HRANA si UCIDERE IN MASA A UNEI RASE.
  Pentru cativa caini rai, oare trebuie sa-i ucidem pe toti ?
  Sau pentru cativa hoti, violatori etc., trebuie sa fim considerati un popor de criminali si cersetori cu totii ?
  De acord, niciun animal nu trebuie sa stea parasit, flamand pe strada, dar haideti, cine are o curte si este iubitor de animale, gasiti-le acolo un locsor mic si linistit. AADOPTATI SI NU VA MAI CERTATI !

 8. Ar trebui sa vedem si noi care este acest cod deontologic, ca sa vedem daca este interzisa sau nu eutanasierea:
  „Art. 50. – (1) Medicul veterinar se va abtine să practice eutanasia, cu exceptia cazurilor când aceasta pune capăt suferintelor unui pacient irecuperabil. Eutanasia se va efectua prin metode aprobate de Colegiul Medicilor Veterinari, care în mod cert nu implică suferinte suplimentare pacientului.
  (2) La cererea proprietarului, medicul veterinar poate ucide animalul, dacă dreptul de proprietate este pe deplin lămurit sau în cazul în care uciderea este impusă de lege. În asemenea cazuri se aleg solutii care să nu cauzeze dureri inutile animalului si să nu provoace resentimente din partea celor prezenti.
  (3) Procedura se execută fără asistentă publică.”
  http://www.dsclex.ro/legislatie/2011/martie2011/mo2011_147.htm

 9. din ce vad din Codul deontologic eutanasia este si legala si morala! In cazul cainilor fara stapan, practic stapan este statul, municipalitatea si daca ei cer si legea prevede dreptul lor sa hotarasca este odata legal si cf codului deontologic si moral

 10. IN ANTICHITATE ORICE BARBAT AVEA DREPT DE VIATA SI DE MOARTE ASUPRA SCLAVILOR SAI, DAR, ATENTIE! ,SI ASUPRA SOTIEI DACA EA NU AVEA RANG NOBILIAR, AU FOST MULTE CAZURI IN CARE EL A CONDAMNAT-O LA MOARTE PT CA S-A SATURAT DE EA, AU TRECUT 3000 DE ANI, CIVILIZATIA A EVOLUAT, ASTAZI ASA CEVA ESTE BARBAR, DAR LA FEL GINDIM IN CEEA CE PRIVESTE BIETELE ANIMALE, INTR-O BUNA ZI SI ULTIMII DINTRE NOI VOR INTELEGE CA ANIMALELE AU UN SUFLET SI DREPTUL DIVIN LA VIATA EXACT CA SI NOI SI PLANETA NU ESTE NUMAI CASA NOASTRA, ESTE SI CASA LOR…………MEDICII VETERINARI SUNT MEDICI, MESERIA SI VOCATIA LOR ESTE SA SALVEZE VIETILE, NU SA UCIDA

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X