Sari la conținut
Home » Mortalitate umana crescuta din cauza declinului insectelor polenizatoare

Mortalitate umana crescuta din cauza declinului insectelor polenizatoare

Declinul global al polenizatorilor – in cea mai mare parte albine si alte insecte – ar putea provoca pana la 1,4 milioane de decese pe an, adica o crestere a mortalitatii populatiei umane la nivel mondial cu aproape 3%, potrivit cercetătorilor americani care au publicat un studiu in revista ”The Lancet”, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

Acest fenomen ar fi determinat de cresterea carentelor de vitamina A si de acid folic (vitamina B9), vitale pentru femeile gravide si copii, precum si de o incidenta crescuta a bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale (AVC) si anumite tipuri de cancer.

Deficientele de vitamina A si de acid folic pot afecta ochii, ceea ce poate duce la orbire, si pot cauza malformatii ale sistemului nervos. Aceste efecte asupra sanatatii vor afecta atat tarile dezvoltate, cat si tarile in curs de dezvoltare, conform analizei publicate in revista medicala.

Potrivit unui scenariu de eliminare completa a polenizatorilor, 71 de milioane de oameni din tarile cu venituri reduse ar putea suferi de deficit de vitamina A si 2,2 miliarde, care au deja un consum neadecvat, ar fi si mai afectati de aceasta carenta. De asemenea, 173 de milioane de oameni ar avea deficit de acid folic, iar 1,23 miliarde de oameni ar intampina probleme in asigurarea acestei vitamine.

O scadere cu 100% a „serviciilor de polenizare” ar putea reduce livrarile globale de fructe cu 22,9%, de legume cu 16,3%, de nuci si seminte cu 22,9%, cu diferente intre tari.