Sari la conținut
Home » Misterul și frumusețea pisicilor albinoase. Ce face ca aceste feline să fie unice?

Misterul și frumusețea pisicilor albinoase. Ce face ca aceste feline să fie unice?

Pisici albinoase; de ce sunt atât de speciale

Cu blana lor de un alb impresionant, nasul roz și ochii adesea de un albastru pal, pisicile albinoase sunt unice rare și au captat atenția multor iubitori de pisici din întreaga lume. Acestea fiind spuse, sunt multe de învățat despre aceste feline dincolo de aspectul lor uimitor, cum ar fi genetica lor, problemele de sănătate și chiar semnificația lor în mass-media populară.

sursă foto: pawtracks.com
.pisica albinoasăsursă foto: pawtracks.com

Iată ce ar trebui să știți despre aceste pisici albe

Albinismul este o afecțiune genetică ce are ca rezultat lipsa de pigmentare a pielii, a părului și a ochilor. La pisici, această afecțiune este cauzată de o mutație la una dintre cele câteva gene responsabile de producerea melaninei, pigmentul care dă culoare părului, pielii și ochilor. Spre deosebire de alte pisici albe, care își obțin blana imaculată de la o genă dominantă albă sau cu pete albe, pisicile albinoase nu au deloc melanină.

În timp ce pisicile albinoase sunt cunoscute pentru ochii lor de un albastru glacial, lipsa lor de melanină poate duce, de asemenea, la ochi roz sau roșii. Cu toate acestea, albinismul la pisici este uneori mai mult decât o simplă problemă cosmetică. Le poate afecta, de asemenea, auzul, deoarece absența pigmentului din ochi poate duce la surditate, aproximativ 40% dintre pisicile albinoase cu cel puțin un ochi albastru se nasc cu surditate congenitală.

sursă foto:  pawtracks.com
pisica albinoasa ; sursă foto: pawtracks.com

Nu numai că auzul le poate fi afectat, dar pisicile albinoase prezintă, de asemenea, o sensibilitate crescută la lumină. (Contrar credinței populare, pisicile albinoase nu sunt mai predispuse la daltonism decât alte pisici). O altă problemă de sănătate pentru pisicile albinoase este riscul crescut de a dezvolta cancer de piele.

Melanina nu numai că oferă culoare părului și ochilor, dar protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV de la soare. Fără melanină, pisicile albinoase prezintă un risc mai mare de a dezvolta tumori ale pielii și alte afecțiuni ale pielii.

Atunci când puiul dumneavoastră de blană are un risc crescut de arsuri solare și cancer de piele, este cu atât mai important ca părinții pisicilor albinoase să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja membrii familiei feline de expunerea excesivă la soare.

Pisicile albinoase în mass-media

În mass-media populară, pisicile albinoase sunt adesea prezentate ca fiind creaturi misterioase sau extravagante. De la Marie, purtătoarea de panglici roz din celebrul The Aristocats, până la puful alb al răufăcătorului Bond Blofeld în From Russia with Love, aceste psicinalbe ca zăpada sunt celebre în întreaga lume.

Cu toate acestea, aceste portrete pot contribui la concepții greșite despre pisicile albinoase, care nu sunt întotdeauna la fel de primare și adecvate ca Marie – și cu siguranță nu sunt însoțitoarele zilnice ale unor reprobabili psihopați. Indiferent de ceea ce vedeți în filme, nu uitați că fiecare pisică are propria personalitate distinctă, iar sarcina dumneavoastră ca părinte de animal de companie este de a oferi un cămin iubitor pentru puiul dumneavoastră de blană.