Sari la conținut
Home » Microciparea este obligatorie! Cum funcționează acestă procedură și care sunt pașii de urmat

Microciparea este obligatorie! Cum funcționează acestă procedură și care sunt pașii de urmat

În termeni științifici microcipul este definit ca o piesă de calculator sau un transponder de dimensiunea unui bob de orez. Acesta are capacitatea de a stoca un număr de identificare și transmite informațiile respective pe un scanner.

De regulă, numărul microcipului este format din 10 caractere ceea ce face disponibile 275 de miliarde de coduri separate. Fapt ce face aproape imposibilă utilizarea simultană al aceluiași cod de identificare.

Așadar, stați fără griji  pentru că animalul de companie va avea un cod unic de microcip. În linii mari transponderul (microcipul) are în componența sa un cip de siliciu și o antenă minusculă acoperită de un strat de sticlă biocompatibilă. 

Ce înseamnă microciparea animalelor de companie

Acestea vin preîncărcate într-o seringă iar acul se introduce sub piele în zona omoplaților. Nu durează mai mult de 10 secunde pentru ca întreaga operațiune să fie finalizată și doare la fel de tare ca o injecție de vaccinare. După introducere, țesutul din jurul microcipului reacționează la această nouă substanță și formează o carcasă. Se împiedica astfel mișcarea microcipului.

Deoarece acesta este confecționat din material biocompatibili, respingerea de către organismul câinelui este imposibilă, cum la fel este și apariția infecțiilor. 

Al doilea dispozitiv utilizat în procedura de cipare/identificare este scanerul. Acesta utilizează energia electromagnetică pentru a permite cipului să transmită datele prin undele radio, care sunt specifice pentru fiecare tip de producător. În trecut nu toate scanerele puteau citi mărcile de microcipuri. În acest sens, Organizația Internațională de Standardizare a impus producerea cititorilor universali.

Ce obligații are proprietarul de animale

Fiecare microcipare este înregistrată de spitalul veterinar, cabinetul veterinar sau de adăpostul de animale

Scanerele sunt furnizate pentru controlul animalelor, adăposturilor sau a organizațiilor de salvare, pentru a se identifica un animăluț și pentru a fi redat stăpânului.

Chiar dacă pisica sau câinele are un cip și este scanat corespunzător, pentru ca informațiile respective să poate fi identificate este necesar o bază de date accesibilă și precisă. Fiecare microcipare este înregistrată de spitalul veterinar, cabinetul, adăpostul de animale ș.a.m.d.

Este în sarcina veterinarului și a stăpânului să înregistreze numărul unic de identificare al microcipului. Se poate înregistra în nume propriu pentru a putea fi identificat mai ușor.