Categories: Lumea animalelor

Meduzele, in ajutorul mediului

Ocolite de amatorii de bai in mare, meduzele poseda un mucus capabil sa distruga nanoparticulele care se acumuleaza in apa, arata o echipa de cercetatori din Bordeaux care se ocupa de probleme de mediu.

Pentru toti turistii aflati in vacanta, una dintre cele mai nefericite intalniri ale verii este cea cu meduzele. Pentru evitarea oricarui contact cu aceste animale gelatinoase si uneori veninoase, prezenta lor este semnalata pe plaje. Ele ar putea contribui totusi la protejarea mediului de resturile tehnologice umane din natura, indeosebi de faimoasele nanoparticule ce nu pot fi retinute de niciun sistem de filtrare, scrie, potrivit Agerpres, le point.fr, citandu-i pe oamenii de stiinta din Bordeaux.

”Tot mai mult produse contin nanoparticule: componente electronice si informatice, vopsele, creme solare si cosmetice, agenti de contrast pentru imagistica medicala sau medicamente…Insa cei care le-au dezvoltat nu s-au intrebat ce se va intampla cu ele odata ajunse in natură”, spune Philippe Barthelemy, seful echipei de cercetatori care a realizat studiul. Aceste elemente se raspandesc si se acumuleaza in apa, fiind extrem de persistente si putandu-se transmite din generatie in generatie in speciile animale.

Cercetatorii au incercat astfel sa puna la punct un sistem de filtrare specific, reusind sa realizeze un hidrogel sintetic performant, dar costisitor. S-au orientat, asadar, spre natura, pentru a vedea daca aceasta nu poate furniza o alta solutie, la fel de eficienta, insa mai ieftina. S-au gandit la meduze, animale prin excelenta gelatinoase, si si-au dat seama ca nu trebuie ss recurgs la animalul intreg: numai mucusul, produs in caz de stres, reproducere sau deces constituie filtrul. ”Mucusul este alcatuit dintr-o retea extrem de densa de molecule de tip oligozaharid si peptina, care atrag nanoparticulele si le retin. Ele intra in agregare, se precipita si pot fi astfel recuperate”, explica Philippe Barhtelemy.

Prin urmare, aceste animale ar putea prezenta un real interes pentru mediu. Cercetatorii au depus un brevet care sa le protejeze descoperirea si productia de mucus filtrant. Ramane de vazut daca este indicata strangerea lor din mare sau crearea de crescatorii. Alti cercetatori se intreaba deja daca meduzele nu ar putea servi ca biomarkari in zonele poluate cu nanoparticule.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

3 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

3 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

3 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

o lună ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • EVZ

  • EVZ

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • EVZ