Sari la conținut
Home » Mătreața, o posibilă cauză pentru care câinii se scaprină excesiv. Simptome, cauze și soluții recomandate de medicul veterinar

Mătreața, o posibilă cauză pentru care câinii se scaprină excesiv. Simptome, cauze și soluții recomandate de medicul veterinar

Boli comune: matreață la câini; sursă foto: E-vet.ro

Mătreața este o afecțiune sâcâitoare, întâlnită atât la animalele de companie cât și la oameni. Proprietarii câinilor își pot face griji cu privire la sănătatea și confortul câinelui lor dacă acesta are mătreață. Mătreața provoacă mâncărimi și iritații neplăcute. Așadar, care sunt cauzele mătreții la câini și cum poate fi prevenită?

Mătreața câinelui se prezintă ca o piele care se descuamează; deseori, veți observa mici bucăți de piele în părul patrupedului în timp ce îl mângâiați. Mâncărimea va determina în mod obișnuit ca patrupezii să se scarpine în încercarea acestora de a calma iritația. Este posibil să observați roșeață și inflamație care însoțesc petele de piele uscată. PetMD notează că există două tipuri comune de mătreață la câini.

Alimentația o posibilă cauză a mătreții

Primul este Seborrhea sicca (seboree uscată), mătreața uscată care apare sub formă de fulgi albi cu cruste pe piele. Al doilea este Seborrhea oleosa (seboree uleioasă), în care pielea câinelui dumneavoastră poate avea o senzație uleioasă și poate emana un miros.

Este posibil să nu observați inițial mătreața la câinii cu blană groasă sau lungă. În situația în care observați că patrupedul se scarpină, uitați-vă mai atent la blana lui pentru a identifica posbilie pete de piele sau orice altceva care ar putea să indice o potențială problemă.

Există mai multe cauze principale ale mătreții. Cele mai multe dintre aceste probleme sunt remedii rapide care vă pot scuti câinele de această afecțiune. Piele uscată: Excesul de îmbăiere poate elimina uleiurile naturale din blană. Lipsa de umiditate în aer: Încercați să adăugați un umidificator în casă. Alimentația slabă: Dietele ieftine sau de slabă calitate, sau chiar hrănirea excesivă cu dulciuri, pot provoca mâncărimi.

Reacții alergice: Dacă vă îngrijorează faptul că mătreața câinelui este rezultatul unei alergii, un medic veterinar poate efectua teste de alergie, astfel încât să puteți evita potențialii factori declanșatori în viitor. Infecții: Mătreața poate rezulta după o infecție bacteriană sau fungică. Paraziții: Acarienii de pe câini pot fi uneori confundați cu mătreața datorită aspectului lor mic și alb. Dar puricii și acarienii pot provoca, de asemenea, mătreață din cauza iritației pielii care îi însoțește.

Tratamentul și măsurile de prevenire recomandate pentru câini

În mod similar cu tratamentele pentru mătreața umană, există mai multe șampoane fără prescripție medicală concepute pentru a calma și a scăpa de mătreața la câini. Unele dintre aceste șampoane sunt medicamentate, în timp ce altele sunt concepute doar pentru a calma pielea uscată. O baie cu un șampon pe bază de ovăz poate oferi, de asemenea, efecte calmante pentru pielea uscată.

Unii medici veterinari recomandă, de asemenea, tratamente topice cu vitamina E pentru mătreața câinelui. În cazurile în care mătreața este declanșată de alergii alimentare, problema poate fi ușor de rezolvat cu o schimbare a dietei. Toaletarea regulată (fără îmbăiere excesivă) poate, de asemenea, să prevină mătreața.

Ca orice afecțiune întâlnitp la animalul de companie, cel mai bine este să vă adresați unui medic veterinar pentru un control dacă observați mătreață excesivă pe câinele dumneavoastră. Acesta vă poate ajuta să determinați cel mai bun curs de acțiune pentru tratament și să vă anunțe dacă există probleme de bază care declanșează mătreața câinelui dumneavoastră.