Sari la conținut
Home » Marea taină a licuricilor. Cum își pot coordona aceste insecte dansul luminilor

Marea taină a licuricilor. Cum își pot coordona aceste insecte dansul luminilor

Marea taină a licuricilor. Cum își pot coordona aceste insecte dansul luminilor

Pădurile din sud-estul Statelor Unite găzduiesc, în fiecare an, un fenomen incredibil. Roiuri de mii de licurici își încep perioada de împerechere, oferind un spectacol de lumini inedit.

Acest spectacol misterios oferit de licurici le-a dat de furcă cercetătorilor. De câteva secole, oamenii din toată lumea s-au întrebat cum își pot coordona aceste insecte dansul luminilor. Explicațiile variază de la vântul care le-ar influența abdomenul luminos până la pură coincidență. Revista Science a propus în 1917 că, de fapt, totul este o iluzie optică creată clipirea privitorului.

Marea taină a licuricilor. Cum își pot coordona aceste insecte dansul luminilor

Cercetările au arătat că sincronizarea este, de fapt, reală. Modelele matematice au arătat modul în care sincronismul licuricilor se dezvoltă în timp. Însă, mecanismul prin care apare aceea sincronizare a rămas învăluit în mister.

Un studiu nou a adăugat ingredientul care lipsea, anume spațiul tridimensional

După ce au filmat roiurile de licurici din Parcul Național Great Smoky Mountains din Tennessee, oamenii de știință au reconstruit licărirea într-un spațiu tridimensional. Astfel, cercetătorii au descoperit că nu este vorba despre nimic neobișnuit în ritmul luminii produse de insecte. În schimb, licurii doar îi imită pe cei din jurul lor.

Apoi, echipa de cercetători a observat că roiul a rămas la o distanță de doi metri deasupra solului, iar forma roiului semăna destul de mult cu forma terenului, posibil pentru a vedea mai bine femelele care erau mai aproape de sol, potrivit Science Alert.

Așadar, sincronizarea este socială, au concluzionat oamenii de știință. Licuricii văd ce fac femelele din vecinătatea lor și reacționează, astfel că rezultă unde de lumină, asemenea manifestațiilor de pe stadioane în care spectatorii se ridică pe rând.

Dar, motivul rămâne încă un mister. O teorie susține că sincronizarea a apărut datorită faptului că intervalele de întuneric permit masculilor să găsească lumina mai slabă a femelelor.

Etichete: