Sari la conținut
Home » Limbajul patrupedului și decodificarea acestuia. De ce mârâie câinele

Limbajul patrupedului și decodificarea acestuia. De ce mârâie câinele

Limbajul patrupedului și decodificarea acestuia este importantă pentru consolidarea relației între stăpân și animalul de companie. Mârâitul unui câine îi poate alarma pe mulți oameni, fiind primul semn de agresivitate pe care îl manifestă patrupedul. Totodată, este un semn de avertizare că urmează să te muște.

Pentru proprietarul unui câine este esențial să identifice cauza mârâitului pentru a putea preveni un viitor conflict sau să știți cum să-l opriți.

Pentru câini, mârâitul este o formă de comunicare

Fiindcă sunt necuvântători, limbajul patrupedului și decodificarea acestuia este importantă, întrucât aceasta este singura formă de comunicare prin care îți poate transmite că îl deranjează ceva sau că este nefericit. Limbajul corpului este singura metodă de a comunica pe care o posedă animalul de companie.

De obicei, câinele începe să mârâie când ai sărit niște etape și nu ai identificat la timp nevoile pe care el le are, astfel că recurge la mârâit să îți comunice că este nemulțumit de ceva anume.

Printre motivele cele mai frecvente care stârnesc mârâitul unui câine sunt frica, durerea, în condițiile în care se simte amenințat sau teritoriul îi este încălcat sau când este nevoit să își apere mâncarea de alte animale sau bunurile.

Unii câini mai mârâie și când se joacă cu alți câini, în acest caz nefiind vorba de agresivitate, dar este bine să fie supravegheat, pentru a vă asigura că joaca nu se transformă într-o luptă.

Potrivit estimărilor, un câine simte nevoia să mârâie din patru motive

  • Frica (se simte în pericol, de exemplu, câinii cărora le este frică de străini. Când un om pe care câinele nu îl cunoaște se apropie de el, acesta simte nevoia să mârâie pentru a transmite ideea de „nu te apropia”;
  • Apărarea bunurilor (mârâie în momentul în care își simte posesiile amenințate, precum mâncarea sau jucăriile). Dacă o persoană se apropie de un câine care mănâncă, acel mârâit este modul animalul de a spune: „Este mâncarea mea!”;
  • Teritorialitatea (își simte teritoriul amenințat de altcineva și și-l apără cu ajutorul mârâitului);
  • Durere (mârâie atunci când simte durere sau de o boală). Lucrurile sunt mai complicate in acest caz. Mai întâi, câinele simte o durere inexplicabilă în corpul lui. Apoi, este dus la medicul veterinar, care-i examinează corpul. Asta înseamnă că, pe lângă durere, câinele trece și prin momente de confuzie.                                                                                                                                                                                                            Acesta poate asocia oamenii din jur, care, defapt, încearcă să-i vindece problemele medicale, cu sursa durerii. În acest caz, mârâitul câinelui înseamnă nu mă mai răniți, lăsați-mă în pace!, potrivit aflati.ro.