De 3150 Vizualizari

Lemurul. Animalul facut celebru de King Julien

Specie fascinantă a Madagacarului, lemurul a devenit celebru graţie unui personaj animat.

Andrei Calin

Putin cunoscut publicului larg, lemurul a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai iubite animale salbatice. Specia aceasta de mamifere se gaseste doar pe insula Madagascar si a reusit sa se dezvolte si sa supravietuiasca doar in acest mediu tropical. Interesul pentru lemur a explodat dupa aparitia pe marile ecrane a filmului animat „Madagascar”. Unul dintre peronajele cu mare priza la public a fost King Julian, lemurul care isi conducea dictatorial comunitatea. Atat copiii, cat si adultii au fost sedusi de modul in care realizatorii animatiei au portretizat aceasta specie si au dorit sa afle mai multe amanunte despre lemuri.

King_Julien_Lazy_Eye

Cercetarile in domeniu nu au stabilit cu exactitate vechimea speciei

Madagascar este o insulă aflată la 400 de kilometri de Africa, continent de care s-a desprins in urma cu 160 de milioane de ani. Nu se stie daca inainte de aceasta despartire, lemurii existau sau au luat nastere doar pe aceasta insula. Fapt cert este ca izolarea i-a ajutat sa supravietuiasca. Simpaticele animale au fost ferite de contactul cu alte primate ce le erau superioare din punct de vedere fizic.

In prezent există 60 de tipuri de lemuri, dar, din cauza faptului ca mediul le-a fost alterat de oameni, cateva sunt pe cale de diparitie si au devenit protejate de lege. In urma cu 2.000 de ani, unii dintre lemuri atingeau dimensiunile gorilelor, dar tocmai fizicul impunator a dus la extinctia lor. Ei au fost vanati de primii colonisti din Madagascar, din cauza pericolului pe care il reprezentau.

indri-indri-lemur

Acum, cel mai mare lemur face parte din clasa Indri si cantareste 9-10 kilograme. La polul opus se gaseşte lemurul-pigmeu, a carui greutate abia ajunge la 25-30 de grame.

Soarecele_Lemur_Pigmeu

Alte categorii de lemuri cu multi membri sunt: Verreaux’s Sifaka, Lemurul inel – coada si lemurul soricesc.In mediu captiv, lemurii sunt tinuti tot timpul la o temperatura de 24 de grade Celsius si sunt hraniti cu fructe, seminte si legume.

ring-tailed-lemur

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X