Sari la conținut
Home » Lecție de prim ajutor! Ce trebuie să faci în cazul otrăvirii la câine

Lecție de prim ajutor! Ce trebuie să faci în cazul otrăvirii la câine

Lecție de prim ajutor! Otrăvirea câinelui este unul dintre cele mai mari coşmaruri a deținătorilor de animale. Câinii sunt foarte curioşi din fire, iar acest lucru, de multe ori poate fi în detrimentul sănătăţii lor, notează intreabaveterinarul.ro.Lecție de prim ajutor! Ce trebuie să faci în cazul otrăvirii la câineAtunci când apare un astfel de episod, trebuie să apelezi URGENT la medicul veterinar. Până ajungi la specialist, există câteva măsuri de prim ajutor pe care le poţi face. O astfel de acţiune rapidă poate ajuta la salvarea vieţii companionului tău.

Lecție de prim ajutor! Trebuie să rămâi liniştit şi să acţionezi repede

În primul rând trebuie să determini ce anume a dus la acest episod neplăcut. După identificarea produsului care a dus la otrăvire, sună veterinarul. Trebuie să rămâi liniştit şi să acţionezi repede pentru că orice minut care trece este vital.

  • În cazul în care sunteţi aproape de un cabinet sau clinică veterinară, este indicat să vă duceţi de urgenţă pentru a i se administra antidotul.
  • Trebuie să îndepărtezi cu grijă otrava care se află la vedere şi să opreşti o mostră pentru a-i servi medicului în diagnostic.
  • În timp ce tu faci acest lucru, altă persoană poate contacta medicul. În cazul în care eşti singur, acest lucru îl faci doar după stabilizarea câinelui. Specialistul te va ajuta să rămâi calm şi să te concentrezi. Cu cât mai repede chemi veterinarul, cu atât cresc şansele de supravieţuire.
  • După identificarea otrăvii, oferă-i medicului absolut toate informaţiile (nume produs, ingredientul activ, cât de mult a mâncat şi cât timp a trecut la ingerare).
  • Medicul veterinar îţi va spune care este primul ajutor pe care îl poţi oferi şi care nu, în funcţie de otrava ingerată. De exemplu, cea mai importantă acţiune pe care trebuie să o faci în cazurile de otrăvire este inducerea vărsăturilor. Atenție : niciodată nu trebuie să îi provoci vărsături în dacă este incoştient, dacă are convulsii, dacă de la ingerarea otrăvii au trecut mai mult de două ore, în cazul în care otrava a fost produs de curăţenie, acid puternic, produs petrolier, produs coroziv sau produs alcalin (înălbitor)…
  • Pentru a stimula vomitarea este bine să ai în casă una din următoarele produse : peroxid de hidrogen 3% (apă oxigenată), sirop de ipeca sau cărbune activ. Aceste substanţe ajută foarte mult la inducerea vomei şi implicit la eliminarea unei cantităţi semnificative de otravă ingerată.
  • În cazul otrăvirii pielii este indicat să speli imediat câinele cu apă călduţă şi săpun (mare grijă să nu îi intre în ochi, urechi, gură sau nas). Dacă stratul toxic nu a fost eliminat în totalitate, poţi tăia o parte din blana pe care a căzut toxicul. Dacă otrava a ajuns în ochi este bine să îi ştergi cu un tampon de bumbac îmbibat în ser fiziologic sau apă călduţă cât mai repede posibil.
  • În cazul în care câinele este conştient îi poţi da să bea puţină apă proaspătă, pentru că multe otrăvuri pe care câinii le ingeră accidental afectează ficatul şi rinichii. Oferindu-le puţină apă va reduce impactul asupra acetor organe. Dacă nu bea singur, îi poţi da puţină apă cu o seringă fără ac.