Sari la conținut
Home » La ce vârstă este indicat să separați puii de mama pisică. Ce puteți face dacă pisoiul este prea mic

La ce vârstă este indicat să separați puii de mama pisică. Ce puteți face dacă pisoiul este prea mic

Pentru a crește și a se dezvolta în mod corespunzător, un pisoi nou-născut are nevoie de hrană, îngrijire și socializare de la mama sa timp de câteva săptămâni.

Un pisoi își poate părăsi mama odată ce împlinește opt săptămâni, iar adăposturile și organizațiile de salvare aprobă pisicile pentru adopție la această vârstă. Acestea fiind spuse, cel mai bine este ca pisoii să rămână cu pisica mamă până la vârsta de aproximativ 12 săptămâni.

Când își pot părăsi pisicuțele mama?

Într-o lume ideală, care dispune de spațiu și resurse ample pentru fiecare pisică și pisoi vagabond, pisicuțele ar rămâne cu mamele lor până la vârsta de cel puțin 12 săptămâni.

Dar în adăposturi sau în organizațiile de salvare, adoptarea pisicuțelor la o vârstă mai timpurie face loc pentru mai mulți pisoi care au nevoie. De aceea, multe adăposturi permit pisicuțelor să plece la casele lor pentru totdeauna după ce împlinesc opt săptămâni.

Cum îți dai seama când un pisoi este gata să o părăsească pe mamă

Pisicuțele se dezvoltă foarte repede! Ochii lor se deschid în prima săptămână sau două după naștere. Când ajung la vârsta de patru săptămâni, de obicei merg pe jos, iar când ajung la șase săptămâni, au dinți de lapte și pot mânca hrană solidă.

Pe tot parcursul acestui proces, pisica mama îi învață cum să se îngrijească singuri și cum să folosească baia, precum și semnele sociale și cum să vâneze”, spune Lauren Witter, DVM, medic veterinar manager la Small Door Veterinary. „Până la vârsta de opt săptămâni, pisicuțele sunt niște mingi de energie”.

Unii pisoi sunt foarte independenți și bine socializați la opt săptămâni, ceea ce îi face să fie o nouă achiziție minunată pentru o casă. Dar alții s-ar putea să nu se fi adaptat complet la hrana uscată, nu sunt la fel de bine socializați la această vârstă și ar beneficia de un timp suplimentar cu regina. Reperele specifice de dezvoltare care indică faptul că pisoii pot părăsi în siguranță mama lor sunt următoarele:

Pisicuțele mănâncă numai alimente solide, cum ar fi hrană conservată sau uscată, sau o combinație de ambele. Cresc în greutate în mod constant.

Pisicuțele care pot folosi litiera în mod constant pot fi pregătite pentru adopție.
Abilități de toaletare: Pisicuțele separate de mamele lor prea devreme pot să nu învețe cum să se îngrijească în mod corespunzător. Dacă o pisicuță se joacă în mod activ și manifestă curiozitate față de ceea ce o înconjoară, este posibil să fie pregătită pentru adopție.

Ce se întâmplă dacă îndepărtezi pisicuțele de mamă prea devreme?

Mama unui pisoi îi va învăța abilități importante de viață și îi va oferi o nutriție adecvată. Dar, uneori, pisicuțele își pierd mama – din cauza unei răniri sau a unei boli sau, în unele cazuri, a unei persoane care îndepărtează puii pentru că crede că aceștia au nevoie de ajutor, potrivit lui Coleman, medic veterinar.

Când se întâmplă acest lucru, o persoană trebuie să preia rolul mamei pisică pentru ca pisoii să supraviețuiască. Acest lucru înseamnă hrănirea cu biberonul la fel de des ca la fiecare două ore, precum și îngrijirea, stimularea scaunelor și joaca cu pisoiul, spune Danielle Bays, analist senior pentru protecția pisicilor și politici la The Humane Society of the United States.

Pisicuțele au nevoie și de întărire pozitivă pentru comportamentele bune. „Evitați pedepsele pentru comportamentele nedorite, care pot crea teamă în pisoi”. O separare prea timpurie de pisica mamă ar putea duce atât la probleme de comportament, cât și de sănătate.

Cum să ai grijă de un pisoi separat prematur

Dacă un pisoi este plin de viață, uscat și se află într-un loc sigur, nu îl mutați imediat. „Adesea, o regină este întreruptă în timp ce mută pisicuțele într-un nou loc sigur, iar pisicuțele nu au de fapt nevoie de asistență”, explică Coleman.

Cu toate acestea, dacă pisicuțele arată subțiri sau murdare, sau dacă nu le-ați zărit mama lor în ultimele 12 ore, cel mai probabil mama lor a fost plecată prea mult timp și nu mai poate avea grijă de ele. Veți dori să îi duceți la un veterinar cât mai curând posibil, spune Bell.

Veterinarul le poate face pisicuțelor un examen de sănătate necesar și le poate determina vârsta, ceea ce reprezintă un prim pas important pentru a le îngriji corespunzător.