Sari la conținut
Home » Întrebarea serii: De ce stau câinii cu limba pe afară?

Întrebarea serii: De ce stau câinii cu limba pe afară?

Programul zilnic de mișcare al câinilor

Limba unui câine este destul de incredibilă dacă te gândești la ea. Cățelul tău  o folosește pentru a mânca, a bea ;i pentru a-și răci corpul. Unii câini, poate chiar și al tău, au o trăsătură bizară, dar adorabilă, și anume aceea de a-și scoate limba tot timpul.

sursă foto: dogtime.com
câine relaxat; sursă foto: dogtime.com

Uneori este doar vârful; alteori, întreaga limbă le iese pe părțile laterale ale gurii. Deși aceasta poate fi o trăsătură inofensivă și atrăgătoare, poate fi, de asemenea, un semnal al unor probleme de sănătate subiacente. Iată patru motive posibile pentru care limba câinelui tău iese în afară.

Câini extrem de relaxați

Vestea bună este că, uneori, o limbă atârnată nu este un semn de ceva problematic pentru câinele dumneavoastră, oricare ar fi el. Uneori, o limbă atârnată afară pentru perioade lungi de timp, dar nu la nesfârșit, este un semn de relaxare pură.

Dacă patrupedul tău tocmai a avut parte de o masă delicioasă, s-a jucat până la refuz sau stă întins lângă tine cu limba atârnând puțin, ar putea însemna doar că se află într-o stare de fericire pură. Atunci când oamenilor li se face cald, transpiră, iarcând câinii se încălzesc, gâfâie.

sursă foto: dogtime.com
labrador cu limba afară; sursă foto: dogtime.com

Ambele reacții răcesc corpul, iar modul în care funcționează este de fapt același ambele conduc la evaporare. Respirațiile scurte și superficiale care au loc atunci când câinele dumneavoastră gâfâie ajută la evaporarea apei de pe limbă și din tractul respirator superior.

Această evaporare ajută câinele să se răcească. Dacă gâfâie mult, încercați să îl țineți într-un loc răcoros și reduceți activitatea fizică pentru o perioadă de timp. Asigurați-vă că au parte de multă apă.

A început să ia un nou medicament

Introducerea unui nou medicament în organismul cățelului tău ar putea fi cauza pentru care limba lor iese în afară. Dacă a fost pus recent pe un medicament nou și prezintă acest simptom sau orice alte simptome sau obiceiuri noi, consultă-te cu medicul veterinar pentru a te asigura că acesta este medicamentul potrivit pentru câinele tău sau dacă ar trebui să schimbi tactica.

Sindromul limbii atârnate

Sindromul limbii atârnate este exact cum sună: limba câinelui atârnă din gură și nu este un semn de altceva problematic. Este o afecțiune la care sunt predispuse, din cauza geneticii, rase de câini mai mici și brahicefalice („cu fața „smotocită”), precum Pugs.

pugs cu sindromul limbii scoase afară
pugs cu sindromul limbii scoase afară; sursă foto: dogtime.com

Limbile lor pot fi literalmente prea mari pentru cavitatea bucală, sau creșterea poate să fi dus la un os maxilar anormal care nu o susține în mod corespunzător. Dacă are o mușcătură excesivă sau insuficientă, poate dezvolta această afecțiune, mai ales pe măsură ce îmbătrânește.

Dar genetica nu este singura cauză a Sindromului limbii atârnate la câini. O boală dentară severă poate duce la putrezirea dinților inferiori. Atunci când acești dinți bolnavi cad sau sunt extrași, nu mai există suport pentru limbă, așa că aceasta pur și simplu iese și atârnă fie în lateral, fie în față.

Sindromul limbii atârnate și sfaturile medicului veterinar

Din fericire, cei mai mulți câini cu acest sindrom se pot bucura de o viață plină, fericită, sănătoasă, fără multe probleme grave. Cu toate acestea, ar trebui să faceți ca această afecțiune să fie verificată de către medicul veterinar, deoarece unele cancere sau mase orale pot fi, de asemenea, motivul pentru care limba câinelui dumneavoastră iese în afară.

Principala problemă care poate apărea în urma Sindromului limbii atârnate este o limbă incredibil de uscată. Imaginați-vă cum vă simțiți atunci când buzele vă sunt incredibil de crăpate și nu există niciun balsam de buze la vedere. Acum imaginează-ți acest sentiment, dar pe vârful limbii tale. Tot timpul. Cu asta se pot confrunta câinii cu această afecțiune.

Preocupat de modul în care limba câinelui tău iese în afară?

Dacă iubitul dumneavoastră câine are Sindromul limbii atârnate, asigurați-vă că are acces la multă apă și că gingia și limba au aceeași culoare, deoarece câinii cu acest sindrom sunt predispuși și la infecții și chiar la degerături pe limbă în climatele mai reci. Decolorarea limbii și a gingiilor poate fi un semn de infecție și ar trebui să fie discutată imediat cu medicul veterinar.

O apariție bruscă a acestui sindrom combinată cu un comportament ciudat ar putea fi un semn de probleme neurologice. Dacă acest lucru se întâmplă cu câinele tău, consultă-ți veterinarul cât mai repede pentru a te asigura că nu se întâmplă nimic prea grav, potrivit hubului dedicat pentru animalele de companie dogtime.com.