Sari la conținut
Home » Îngrijirea animalelor în anotimpul rece. Ce facem când temperatura coboară sub 0° C

Îngrijirea animalelor în anotimpul rece. Ce facem când temperatura coboară sub 0° C

Îngrijirea animalelor de companie în anotimpul rece. Autoritatea National Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a realizat o serie de recomandari pentru crescatorii de animale.

Astfel, sunt necesare asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si zapezii, asigurarea unor cantitati suficiente de apa si hrana (in functie de specie, talie si stare fiziologica) si calitativ (prospetime, raport energetic, etc.)

Îngrijirea animalelor de companie în anotimpul rece

Detinatorii de animale de companie: In cazul in care animalele de companie (cum ar fi cainii, pisicile, iepurii, etc.) sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si un adapost corespunzator, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a frigului si a zapezii.

Transportatorii sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care le-ar putea provoca rani sau suferinte inutile! Inainte de a pleca la drum, se verifica daca exista conditii adecvate de microclimat in mijlocul de transport si daca acestea sunt asigurate pe intreaga durata a transportului!

ATENTIE! Porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scazute. In cazul in care in timpul calatoriei temperatura ambientala coboara sub 0° C, este obligatoriu ca, mijlocul de transport sa fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii.

Bovinele sunt rezistente la temperaturi scazute, cu, conditia ca, in mijlocul de transport sa nu existe curenti de aer rece.

Ovinele si caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scazute!

Ecvinele pot fi transportate si in situatia in care temperatura ambientala coboara sub -20° C cu conditia ca, mijloacele de transport sa fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii.

O atentie deosebita trebuie acordata vitezei de transport, numarului de opriri precum si varstei animalelor transportate.

Sistemul de ventilatie trebuie sa asigure distributia uniforma a aerului, iar autonomia lui trebuie sa fie de cel putin 4 ore, independent de functionarea motorului autovehiculului.

Din cauza conditiilor meteorologice exista riscul aparitiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate in timpul calatoriei si totodata identificarea simptomelor acestuia.

Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilatie (se ridica parul/blana), ingramadire (pentru a conserva caldura), letargie – somnolenta si colaps.

Toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare astfel incat sa evite orice suferinta inutila animalelor si sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastarea animalelor detinute.