1588 Vizualizari

30 sept., 2013 la 1:05 pm

Infiintarea institutiei “Avocatul Animalelor” | Av. Coltuc: “Avem nevoie de 100.000 de semnaturi”

Legea animalelor este predata in 112 din cele 180 de scoli de Drept in Statele Unite ale Americii, in 8 astfel de scoli din Canada si este discutata, in mod obisnuit, in universitațile unde sunt cursuri de filozofie sau etica aplicata.
In iunie 2008, Spania a devenit prima țara care a introdus drepturile animalelor, iar in 2010 Elvetia a organizat un referendum pentru a stabili daca animalele domestice au sau nu dreptul de a fi reprezentate de avocati in fata justitiei. In acest context si nu in ultimul rand coroborat cu revoltele de la noi iscate in ultima peroada de subiectul cainilor fara stapan, se intareste ideea infiintarii institutiei Avocatului Animalelor.

 

Av. Marius Coltuc

Av. Marius Coltuc

De altfel, avocatul Marius Coltuc incerca acest lucru inca din urma cu trei ani, cand declara ca doreste sa stranga 100.000 de semnaturi pentru infiintarea institutiei “Avocatul animalelor” in Romania, in conformitate cu articolului 74 din Constitutie, care prevede ca initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Avem nevoie de o suta de mii de semnaturi pentru infiintarea institutiei «Avocatul Animalelor» in Romania. Deja s-au strans 10.000 de semnaturi, insa ca acest demers sa poata fi pus in aplicare avem nevoie de ajutorul dumneavoastra. Prin urmare, toti cei care doresc sa se alature acestei actiuni, pot completa urmatorul formular care poate fi trimis pe marketing@coltuc.ro : nume, prenume, domiciliu, CNP, «sunt de acord, sub sanctiunea infractiunii de fals in declaratii, cu infiintarea institutiei»”, declara avocatul la acel moment.

Alesii nu au avut curajul unei decizii radicale, in niciuna dintre directiile posibile. S-au spalat pe maini de problema, pe care in loc sa o rezolve au pasat-o autoritatilor locale”, mai declara avocatul Coltuc la momentul respectiv, adaugand ca singurul lucru pe care-l face, de fapt, legea este sa ridice interdictia eutanasierii. “Dar de aici pana la o solutie finala si bine cumpanita e cale lunga”, completa el.

Incepand cu 17 septembie 2013, avocatul Coltuc a deschis un site dedicat special acestui proiect, de infiintare a institutiei Avocatului Animalelor, unde in decursul a 12 zile au reusit sa se inscrie insa, numai 27 de sustinatori.

Potrivit avocatului, in ceea ce priveste atributiile avocatul animalelor, “problemele de drept de animale cuprind un spectru larg de abordari de la explorari filosofice ale drepturilor animalelor la discuții pragmatice cu privire la drepturile celor care folosesc animale, care au calitatea de a da in judecata atunci cand un animal este ranit intr-un mod care incalca legea, si ce constituie cruzimea legal legea animale intervine si afecteaza zonele cele mai tradiționale ale legii -. inclusiv prejudiciilor, contractelor, penal si dreptul constituțional”.

Conceptul “drepturile animalelor” porneste de la ideea conform careia intereselor de baza ale animalelor ar trebui sa li se acorde considerare similara intereselor ființelor umane.Susținatorii abordeaza cauza din diferite puncte de vedere filozofice, dar cad de acord ca animalele trebuie vazute ca persoane legale si membre ale comunitații morale, nu ca proprietați; de asemenea, nu trebuie folosite ca mancare, imbracaminte, subiecte de cercetare sau ca divertisment, mai sustine avocatul.

Si in acest sens, Avocatul Marius Coltuc numeste si o serie de documente legislative, care constituie argumente morale si juridice pentru animale, precumDeclaratia Universala a Drepturilor Animalelor (UDAW) sau Legea pentru protectia animalelor de companie nr. 60/2004.

Sunt insa si critici ai acestor conceptii, care aduc contraargumente conform carora animalele sunt incapabile de a intra intr-un contract social sau de a face alegeri morale si nu pot fi, asadar, privite ca posesoare de drepturi.

Sursa: www.avocatura.com

17 Comentarii

 1. ALTA EXCROCHERIE

 2. nu toti avem cont pe facebook si sustinem infiintarea acestei institutii; asadar, reorientati-va! IUBIM ANIMALELE!

 3. Sant de acord cu strangerea de semnaturi pt. infiintarea politiei animalelor si cred ca este necesar ca o institutie sa apere drepturile animalelor

 4. ciocoiu elena spune:

  sustin si aprob acest proiect.

 5. care este site-ul pentru avocatul animalelor?

 6. sant chiar multumita ca cineva va sustine aceste animale,care vor doar dragoste neconditionata.

 7. O initiativa foarte laudabila, sa speram ca nu e tardiva, in lumea asta de “animale” pe doua picioare.

 8. semnez si sunt de acord cu avcatul..

 9. Sunt de accord cu strangerea de semnaturi pentru infiintarea Politiei Animalelor. Au si ele dreptul la viata.

 10. Andreea Olteanu spune:

  unde semnam??

 11. CEOBANU GINA spune:

  viata trebuie respectata,,,indiferent a cui e

 12. Un link catre site? Catre formular? Sau scriu un mail asa cu datele personale si il trimit la o adresa despre care nu stiu mare lucru?

 13. Deci cum putem semna pana la urma? Prin e-mail am inteles ca e o procedura mai veche sau se mai poate si acum? Sau pe site-ul pentru avocatul animalelor? Care este acela? (a intrebat si utlizatoarea Manuela si nu a primit raspuns!?)

 14. ma bucur din suflet pentru aceasta initiativa si ma alatur ei
  mult succes pentru reusita !

 15. Ana Maria spune:

  Sunt de acord cu avocatul!Unde semnam?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X