1349 Vizualizari

Incantatorul chinez – Shar pai

Tara in care este inregistrat: China
Inaltime: mascul 44 – 51 cm; femela 44 – 51 cm
Greutate: mascul 22 – 30 kg; femela 22 – 30 kg

Culoarea parului: sunt acceptate toate culorile uni – crem, roscat, maro, negru, albastru – mai putin culoarea alba. Culorile se impart in culori solide (contin pigment negru) si culori diluate (nu contin pigment negru). Coada si partea anterioara a coapselor au o nuanta mai deschisa. Se accepta o nuanta mai inchisa de-a lungul coloanei vertebrale si la urechi. Petele nu sunt acceptate.

Shar-Pei
Originea rasei Shar-Pei este incerta. Este posibil ca stramosul acestei rase, sa fie cunoscutul Chow-Chow, chiar daca singurul element comun celor doua rase este culoarea violet a limbii. Totusi imaginile gasite pe obiectele ceramice, sugereaza ca Shar-Peiul era prezent in timpul Dinastiei Han(206 d.c.). Multi ani a fost utilizat atat pentru paza si vanatoare, cat si pentru agrement. Din pacate ulterior a fost folosit ca si caine de lupta (pielea cutata si parul tepos reprezentau insusiri ce puneau in dificultate adversarul). In 1973, un om de afaceri din Hong-Kong a salvat viata putinelor exemplare ramase prin trimiterea lor in America. Cu acele exemplare s-a reusit dezvoltarea spectaculoasa a acestei minunate rase.

Gratie lui Matgo Law, un crescator pasionat, rasa a reusit sa inspire interes in lumea vestica fiind salvata astfel de la disparitie. Cand primi Shar Pei au ajuns in S.U.A. la inceputul anilor 1970 au fost clasificati ca cea mai rara rasa de caini din lume.
Stapanul SharPeiului trebuie sa fie o persoana ferma, asa ca trebuie sa va documentati inainte de achizitiona catelul, cum sa va purtati cu el astfel incat sa aveti o relatie optima. Shar-Peiul poate fi crescut atat in curte, cat si in apartament, cu conditia sa-i asigurati miscarea zilnica necesara(aproximativ 1 ora). Este foarte sensibil la cald, datorita conformatiei craniului, dar nici temperaturile foarte scazute nu sunt bine suportate. Trebuie periat zilnic. Toaleta urechilor se face o data pe saptamana. Baile cu sampon nu trebuie sa fie foarte dese. Este bine sa folositi un sampon dermatologic (ex: Germostop). Din pacate Shar-Peiul are o viata scurta: 10 ani. Totusi exista si exemplare care depasesc aceasta varsta.

V.M.

Tags:

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

powered by Binbox

X