De 201 Vizualizari

Inca un sanctuar marin in Pacific

Noua Zeelanda si-a anuntat intentia de a crea in Pacificul de Sud un sanctuar marin gigant, cu o suprafata apropiata de cea a Frantei, unde vor fi interzise pescuitul si exploatarea resurselor naturale, informeaza agentia France Presse, preluata de Agerpres.

Sanctuarul marin de la Kermadec va acoperi o suprafata de 620.000 de kilometri patrati situata in jurul arhipelagului care poarta numele unui navigator francez din secolul al XVIII-lea, la o mie de kilometri nord-est de Noua Zeelanda.

„Aceasta este una dintre regiunile cele mai bogate din lume in ceea ce priveste diversitatea din punct de vedere geografic si geologic”, potrivit unei declaratii a premierului Noii Zeelande, John Key.

El a citat prezenta in aceasta zona a celui mai lung arc vulcanic submarin din lume si a uneia dintre cele mai adânci gropi submarine de pe planeta.

Aceasta zona este, de asemenea, un paradis pentru mii de specii, fie ca este vorba despre balene, delfini, broaste testoase sau pasari marine.

Aceasta decizie a fost salutata de asociatiile de protectia mediului, care au scos in evidenta ca sanctuarele marine din Pacific acopera acum peste 3,5 milioane de kilometri patrati.

„Noi felicitam guvernul pentru aceasta masura capitala care are ca scop protejarea acestei zone incredibile de activitatile de pescuit si de exploatarile miniere”, a spus directorul World Wide Fund (WWF) din Noua Zeelanda, Chris Howe.

„Aceasta decizie reaseaza Noua Zeelanda in avangarda mondiala a luptei pentru conservarea oceanelor”, a mentionat acesta.

In septembrie 2014, Statele Unite ale Americii au extins de sase ori parcul marin „Pacific Remote Islands Marine National Monument” cu o suprafata de 1,2 milioane de kilometri patrati din Oceanul Pacific, care a devenit cel mai mare sanctuar marin de pe planeta, mai noteaza AFP.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X