Sari la conținut
Home » În ultimii 50 de ani, populația de vertebrate a scăzut cu 68%! Studiu îngrijorător al specialiștilor

În ultimii 50 de ani, populația de vertebrate a scăzut cu 68%! Studiu îngrijorător al specialiștilor

  • de

În ultimii 50 de ani, populația de vertebrate a scăzut cu 68%! Studiu îngrijorător al specialiștilor.

Raportul „Planeta vie” a Fondului Mondial pentru Natură (WWF) dezvăluie gradul de pierdere a biodiversității!

Amploarea dramatică a pierderii biodiversității ne avertizează despre situația îngrijorătoare prin care trece planeta noastră.

Efectivele de animale se află într-un declin dramatic în întreaga lume, principalele cauze ale acestui fenomen fiind supraconsumul, creșterea populației omenești și agricultura intensivă nesustenabilă.
Între 1970 și 2016, populațiile lumii de vertebrate – păsări, pești, mamifere, amfibieni și reptile – au scăzut în medie cu 68%, dezvăluie Fondul Mondial pentru Natură (WWF). Organizația a publicat actualizarea „indexului planetei vii” (LPI), cu ocazia celei de-a treisprezecea ediții a raportului său privind starea biodiversității.

Populația de vertebrate a scăzut cu 68% în mai puțin de cincizeci de ani!

Calculat de Societatea Zoologică din Londra, LPI în acest an a luat în considerare datele științifice de la 20.811 populații reprezentând 4.392 specii de animale.

„Această cifră mărturisește un declin spectaculos al populațiilor de vertebrate sălbatice în mai puțin de cincizeci de ani. Oamenii ar trebui să rezoneze în special în acest an, când rădăcinile pandemiei Covid-19 sunt legate de modelul nostru de producție și consum și de criza ecologică”, a spus Véronique Andrieux, director executiv al WWF Franța.

Declinul speciilor nu se regăsește doar la cele aflate pe cale de dispariție, cât și la un alt număr de specii:

„Lista Roșie analizează speciile cele mai apropiate de dispariție, dar odată cu acest raport, ne dăm seama că un număr mare de specii, chiar și cele comune, sunt în declin semnificativ. Dovedește cât de profundă este eroziunea biodiversității.”, a spus Florian Kirchner, șeful programului pentru specii din comitetul francez al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii