Sari la conținut
Home » Heterocromia la psici! Relația dintre dintre culoarea ochilor și sănătatea felinelor

Heterocromia la psici! Relația dintre dintre culoarea ochilor și sănătatea felinelor

sursă foto: wonder.ro

Atunci când ai un pisoi, nu poți să nu rămâi uimit de toate schimbările pe care le experimentează într-un timp atât de scurt. La început, par să alăpteze și să doarmă, apoi, înainte de a-ți da seama,devin deodată adevărați acrobați! Așadar, între aceste etape rămâne întrebarea când se schimbă culoarea ochilor și de ce?

Ochii pisicuțelor se schimbă pe măsură ce cresc

Rowyn C. Rose este specialist la Basepaws, o marcă de teste ADN pentru pisici. Aceasta a precizat pentru Daily Paws că ochii pisicilor au un pigment de celule specializate numite melanocite care se găsesc în iris (partea colorată a ochiului). Stratul frontal al irisului, cunoscut sub numele de stroma, absoarbe lungimile de undă mai lungi și le reflectă pe cele mai scurte, în funcție de cantitatea de melanocite.

Acesta este motivul pentru care majoritatea pisicilor adulte au culori mai diverse ale ochilor: Există mai multe melanocite în pigment. Dar nu și atunci când se nasc. „O majoritate covârșitoare a pisicuțelor au ochii albaștri, deoarece pigmentul nu începe să se acumuleze în iris până în primele săptămâni de viață”, spune Rose. 

Tarina L. Anthony, DVM, estemedical al Aurora Cat Hospital and Hotel din Aurora, Colo și precizează că ochii pisicuțelor se deschid la vârsta de aproximativ 7-10 zile, dar „au fost raportate cazuri între două și 16 zile”. Aceasta este, de asemenea, prima oportunitate de a confirma sănătatea ochilor. Anthony sfătuiește să vă asigurați că ochii pisicuțelor nu prezintă scurgeri, deoarece infecțiile respiratorii superioare sunt frecvente la nou-născuții cu un sistem imunitar naiv. Ochii lor ar putea fi în mare parte închiși, dar nu ar trebui să fie „lipiți”.

Predicția culorii ochilor pisicilor

Ochii pisicuțelor își schimbă culoarea la vârsta de aproximativ 4-8 săptămâni. Rose spune că acesta este momentul în care melanocitele migrează spre iris și produc melanină. Cu toate acestea, unele pisicuțe, în funcție de rasă, își păstrează ochii albaștri de bebeluș. 

Unele pisici continuă să aibă niveluri scăzute de melanocite până la vârsta adultă și își păstrează ochii albaștri. Printre acestea se numără rasele Balinese, Birman, colorpoint shorthair, Himalaya, ragdoll, Tonkinese, Siameză și snowshoe. Deși ochii de culoarea chihlimbarului sunt destul de comuni, ochii de culoarea cuprului sunt destul de rari. De obicei, aceștia sunt un simbol de statut al rasei Chartreux și, uneori, și al rasei Bombay.

Pisicuțele care au ochi de culori ciudate, de obicei unul albastru și celălalt pe un spectru de verde, galben sau maro, au o afecțiune numită heterocromie, care este adesea genetică. Rase precum Khao Manee și Turkish van au frecvent acești ochi cu tonuri de bijuterie. Ochii strict verzi la pisici completează aspectul câtorva adulți, inclusiv maus egiptean și albastru rusesc. 

Cum să-ți dai seama de vârsta unui pisoi pe baza ochilor săi

Anthony spune că profesioniștii veterinari nu folosesc schimbarea culorii ochilor pisicuțelor ca indicator al vârstei. Aceștia folosesc mai degrabă „dentiția juvenilă, erupția dinților de lapte” ca indicator pentru aproximarea vârstei. Chiar dacă nu ești sigur ce rasă este pisoiul tău, fii foarte atent la problemele de sănătate ale căror simptome includ schimbări la nivelul ochilor, informează dailypaws.com.

De exemplu, Anthony spune că bolile hepatice sunt o preocupare, în special șuntul portosistemic, o afecțiune congenitală în care sângele nu ajunge la ficat în mod corespunzător și toxinele se acumulează în sânge. „Există unele dovezi că pisicile cu această afecțiune pot avea irisul de culoarea cuprului”, adaugă ea.

Alte probleme oculare comune pentru pisici nu afectează direct irisul pentru a-i schimba culoarea, dar privirea lor ar putea părea tulbure sau ar putea exista o decolorare în jurul irisului. Fiți atenți la afecțiuni precum: 

Blefarită, sau inflamația pleoapelor, care apare roșie și iritată. Conjunctivită sau „ochiul roz”, o formă de infecție oculară cu multe cauze. Glaucomul, care cauzează vedere tulbure, roșeață și ochi umflați. Cataracta, o afecțiune mai frecventă la pisicile vârstnice, care afectează vederea. Vizita anuală la medicul veterinar trebuie să includă un examen oftalmologic, dar nu ezitați să rezervați imediat o programare dacă observați orice semn de probleme oculare.