De 867 Vizualizari

Fosila de sarpe cu patru picioare, descoperita in Brazilia

E cea mai primitiva fosila de sarpe cunoscuta si e clar ca nu e una acvatica

 

O fosila de Tetrapodophis amplectus „sarpele cu patru picioare care imbratiseaza”, a fost descoperita in Brazilia si studiata de mai multi cercetatori germani. Se pare ca specia ar fi trait acum circa 100 de milioane de ani, fiind stramosul direct al sarpelui care traieste astazi.

„E cea mai primitiva fosila de sarpe cunoscuta si e clar ca nu e una acvatica”, a declarat, potrivit news.sciencemag.org, dr. Nick Longrich de la Universitatea Bath, unul dintre autorii studiului.

Fosila este de talie mica, masoara doar 19,5 cm, iar membrele superioare si inferioare masoara 4, respectiv 7 mm si nu erau folosite pentru mers, mai degraba pentru catarare sau prinderea prazii.

sarpe1

Descoperirea fosilei este pentru cercetatori o dovada certa ca sarpele a evoluat pe sol, iar stramosul sau a fost tot un animal terestru si nu acvatic, cum sustineau unele voci.

Cercetarea este totusi controversata, nu datorita ipotezelor lansate, ci mai degraba a modului de obtinere a fosilei de catre nemti. Aceasta se afla in colectia Muzeului Solnhofen din Germania, printre alte fosile, insa ar fi ajuns in posesia europenilor, fara acordul autoritatilor braziliene, care au interzis exportul de fosile inca de pe vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Reprezentantii echipei de cercetare sustin ca nu ii intereseaza daca specimenul a fost adus ilegal si considera descoperirea mult prea importanta pentru intelegerea evolutiei serpilor, ca acest lucru sa conteze.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X