Sari la conținut
Home » Fascinanta lume a câinilor. Modul inedit în care patrupezii văd lumea și se raportează la ea

Fascinanta lume a câinilor. Modul inedit în care patrupezii văd lumea și se raportează la ea

Modul inedit în care patrupezii văd lumea și se raportează la ea a fost aflat cu ajutorul unui studiu care a vizat plasarea unor patrupezi într-un aparat RMN și urmărirea creierului lor în timp ce rulează câteva filme.

Cu ajutorul învățării automate, o echipă de oameni de știință a decodat procesarea vizuală care se realizează în capul unei perechi de câini. Ei au observat că există o diferență uluitoare între percepția canină și cea umană.

Astfel, s-a constatat că patrupezii sunt mult mai adaptați vizual la acțiuni, în detrimentul, mai degrabă, a cine sau ce realizează acele acțiuni, potrivit jove.com.

Acest lucru poate reprezenta o piesă importantă a puzzle-ului cogniției canine, întrucât relevă care sunt prioritățile aflate în creierul unui câine când vine vorba de viziune.

Cum se raportează câinii la lumea înconjurătoare?

Cu toate că studiul a fost făcut pe doi câini, este dovada suficientă că aceste metode sunt valabile la patrupede.

„Deși munca noastră se bazează pe doar doi câini, oferă dovada conceptului că aceste metode funcționează pe patrupede”, spune neurologul Erin Phillips, de la Universitatea Emory.

Modul inedit în care patrupezii văd lumea s-a descoperit prin intermediul acestei lucrări de știință, care se dorește a fi drumul deschizător pentru alți cercetători în vederea aplicării acestor metode descoperite atât la alți câini, cât și la alte specii cu scopul de a afla mai multe despre felul în care funcționează mintea diferitelor animale.

Se dorește ca această cercetare să deschidă calea altora în vederea aprofundării subiectului

„Sper că această lucrare ajută la deschiderea drumului pentru alți cercetători să aplice aceste metode la câini, precum și la alte specii, astfel încât să putem obține mai multe date și perspective mai bune asupra modului în care funcționează mintea diferitelor animale”.

Cercetarea a vizat doi câini, Daisy și Bhubo, conform lui Phillips. Echipa a filmat trei videoclipuri cu o durată de 30 de minute, cu conținut specific câinilor, folosind un selfie stick. Aceste înregistrări au inclus câini care alergau și diferite interacțiuni între oameni și câini, prin care primii le ofereau patrupezilor mâncare.

Printre alte scene prezente în videoclipuri au fost vehicule aflate în mișcare, persoane care interacționează între ele, o căprioară care este în trecere pe un drum, o pisică aflată într-o locuință și câini care se plimbă în lesă.

Ulterior, Lui Daisy și Bhubo li s-au arătat fiecăruia aceste filme în trei sesiuni de 30 de minute, cu un total de 90 de minute, în timp ce se aflau sub observație într-un aparat RMN.

Această cercetare a putut fi realizată datorită tehnicilor de antrenament concepute de de psihologul Gregory Berns, care a reușit pentru prima dată să efectueze un RMN, în urmă cu un deceniu, unui patruped treaz și nereținut.