Sari la conținut
Home » Există oare ceva ce nu pot face câinii? Faceți cunoștință cu îngerii canini care salvează speciile pe cale de dispariție

Există oare ceva ce nu pot face câinii? Faceți cunoștință cu îngerii canini care salvează speciile pe cale de dispariție

cnn.com

De-a lungul istoriei patrupezii au fost folosiți de semenii noștri în tot soiuri de activități, de la procurarea hranei, asigurarea pazei până la acțiuni de recunoaștere și salvare. Un exemplu în acest sens a fost prezentat mai deunăzi când am iterat cazul vikingilor care, în campaniile lor de cucerire, au folosit caii și câinii.

Arheologii au descoperit în mormintele vikingilor resturi animale care proveneau de la prietenii noștri canini, pesemne că luptătorii scandinavi au avut un mare respect pentru companionii lor.

Câteva secole mai târziu, undeva, în anii 1890 și în celălalat capăt al lumii, în Noua Zeelandă, Richard Henry, unul dintre primii ecologiști, și-a antrenat câinele de companie pentru a adulmeca păsările locale rare în vederea protejării.

Câinii au multe calități care îi recomandă pentru munca de teren

Dându-și seama de impactul devastator pe care îl aveau stoats( n.r. un soi de nevăstuici) importați asupra unor specii precum kiwi și kakapo, Henry s-a bazat pe câinele său pentru a ajuta la translocarea păsărilor într-o rezervație de pe Insula Resolution.

Deși acest efort timpuriu a fost zădărnicit de nevăstuici, care s-au dovedint a fi buni înotători. Richard Henry a deschis calea pentru primul program de conservare a câinilor din lume susținut de guvern, înființat în 1998. De atunci, restul lumii a început să conștientizeze în mod constant beneficiile acestui program.

Agili și loiali, câinii au multe calități care îi recomandă pentru munca de teren, dar nasul lor este cel care îi pune în fața multor omologi umani.  Nu că oamenii ar avea un simț al mirosului prost, oamenii de știință au descoperit că putem detecta până la un trilion de mirosuri diferite, dar câinii sunt dotați standard cu un nas super-puternic.

bbcearth.com; Oamenii de știință folosesc câini pentru a urmări balenele
bbcearth.com; Oamenii de știință folosesc câini pentru a urmări balenele

Suprafețele umede rețin moleculele de miros, dar nasul câinilor este, de asemenea, remarcabil de sensibil, aceștia au aproximativ 220 de milioane de receptori olfactivi, față de 5 milioane în nasul uman.

Nasul câinilor este de 44 de ori mai sensibil decât cel uman

Acești receptori detectează mirosurile și trimit semnale către creier, iar câinii dedică proporțional de 40 de ori mai mult creierul lor analizei mirosurilor decât noi. Adăugați o serie de alte adaptări care permit câinilor să filtreze aerul pe care îl inspiră într-o zonă dedicată mirosului din spatele nasului, să rețină un miros după ce expiră și să determine ce nară a detectat o anumită aromă, și veți obține o mașină de miros extrem de sofisticată. 

bbcearth.com
bbcearth.com

Cu toate acestea, dacă sunteți proprietarul unui câine, s-ar putea să fiți cel mai familiarizat cu faptul că animalul dumneavoastră de companie își folosește simțul olfactiv pentru un rău, aparent căutarea excrementelor. 

Data viitoare când cățelușul tău se va rostogoli cu bucurie într-o grămadă de ceva puturos, te poți gândi la câinii care sunt dresați în mod intenționat pentru a salva animalele pe cale de dispariție prin adulmecarea excrementelor. Potrivit unei analize a studiilor științifice care prezintă câini de conservare, aproximativ jumătate dintre acestea se concentrează pe patrularea în căutarea fecalelor.

Patrupezii adultori au urmărit animalele precum, leoparzi de zăpadă sau urși koala

La nivel mondial, câinii i-au ajutat pe oamenii de știință să urmărească leoparzi de zăpadă, koala, gorile și chiar balene ucigașe, urmărindu-le nasul până la mucigai.

bbcearth.com;Leoparzii de zăpadă caută zonele reci și pustii, de obicei la altitudini de peste 3.000 de metri, unde se pot camufla cu ușurință în zăpadă
sursă foto: bbcearth.comLeoparzii de zăpadă caută zonele reci și pustii, de obicei la altitudini de peste 3.000 de metri, unde se pot camufla cu ușurință în zăpadă

Jennifer Hartman este cercetător științific la Centrul pentru câini de conservare (CK9) al Universității din Washington, care găzduiește 20 de câini adulatori special antrenați. Echipa CK9 și-a asumat dificila sarcină de a urmări rahatul de orcă, care plutește la suprafața oceanului doar pentru o perioadă limitată de timp.

„Echipa balenelor utilizează tabelul vânturilor și al mareelor pentru a înțelege cum se mișcă apa, iar căpitanul vasului conduce în transecte perpendiculare pe vânt. Între timp, conductorul și câinele se află la prova, iar conductorul îl dirijează pe căpitan cu ajustări minuscule ale transectului pe baza comportamentului câinelui”, explică Hartman.

Prin urmărirea și prelevarea de probe de excremente, oamenii de știință pot verifica starea de sănătate a populației de orci rezidente din sud, care se confruntă cu un stres ecologic profund din cauza perturbării aprovizionării cu hrană, a poluării și a traficului naval.

Câinii adulatori provin din adăposturile pentru animale

Pentru cooperarea lor, câinii primesc răsfățul lor preferat. „Îi recompensăm pe câini pentru localizarea mirosurilor țintă prin jocul cu mingea”, spune Hartman. „Pot fi de orice rasă, aproape de orice mărime, dar toți trebuie să aibă un lucru în comun: o obsesie extremă pentru a juca mingea”, spune Hartman.

Ea explică faptul că aproximativ 98% dintre câini provin din  adăposturi pentru animale, abandonați de stăpâni care nu au putut să se ridice la nivelul lor de energie. Cățeii entuziaști sunt o necesitate pentru program, dar cei care îi stăpânesc trebuie să le ofere răbdare, curiozitate și multă muncă. „Împerecherea unui câine de conservare cu stăpânul său este esențială pentru succesul activității”, spune Hartman.

Acești câini au cu siguranță mult de lucru, dar până acum au reușit să facă față provocărilor de a găsi nu numai rahatul sporadic al orcilor, ci și excremente îngropate de pangolini chinezi, mici excremente de șoareci de buzunar din Pacific și chiar și măruntaiele minuscule ale omizilor de fluturi cu pată argintie, pe care Hartman le compară cu „fulgi de piper”.

Câinii de conservare sunt foloșiti pentru a găsi șobolani și principalii dăunători

După adulmecarea excrementelor, următoarea sarcină cea mai frecventă a câinilor de conservare este detectarea animalelor vii. Cu anii lor de experiență, Noua Zeelandă este considerată lider mondial în utilizarea câinilor de conservare pentru căutarea de specii greu de găsit.

snexplores.org
snexplores.org

Dar ei pun, de asemenea, labele pe teren pentru a combate ”extratereștrii” invazivi care amenință viitoarea supraviețuire a vieții lor sălbatice unice.

Mulți câini de muncă au fost crescuți inițial pentru a controla dăunătorii din mediul agricol. Acum, câinii de conservare sunt folosiți pentru a găsi șobolani și pisici de câmp introduse în adăposturile insulare din Noua Zeelandă, pisici sălbatice în Australia, manguste în Japonia, chiar și midii și furnici în SUA, care provoacă distrugeri și perturbă ecosistemele.

Acesta este doar unul dintre modurile în care câinii sunt folosiți pentru a ține sub control activitatea umană. Ei au ajutat la supravegherea parcurilor eoliene pentru a evalua mortalitatea liliecilor un studiu a arătat că, în cazul câinilor, aceștia sunt de peste trei ori mai buni decât oamenii la găsirea cadavrelor de lilieci.

 Patrupezii sunt folosiți și în  activitățile de indentificare a braconierilor

De asemenea, câinii sunt folosiți în portul Mombasa din Kenya pentru a depista produsele ilegale din fauna sălbatică, inclusiv cornul de rinocer și fildeșul. La sfârșitul lunii august 2018, WWF, TRAFFIC și Kenya Wildlife Service au început să testeze o nouă metodă pentru a spori numărul de transporturi pe care câinii le pot adulmeca.

Prin filtrarea probelor de aer prin tampoane speciale de adulmecare, câinii pot lucra într-o cameră cu climă controlată, în loc să se chinuie pe docuri în soarele arzător, vizitând fiecare container.

În alte părți ale Africii, există câini care lucrează în prima linie a conservării. Daryll Pleasants este fondatorul organizației Animals Saving Animals (Animale care salvează animale), o organizație care se ocupă cu dresarea câinilor care atacă braconierii.

news.mongabay.com
news.mongabay.com

Pleasants explică faptul că dresajul lor este similar cu cel al câinilor polițiști, deoarece aceștia „gestionează o scenă a crimei”. Aceștia trebuie să fie capabili să localizeze locul în care s-au tras focuri de armă, să găsească dovezi, să urmărească braconierii atât în mediul rural, cât și în cel urban și, în cele din urmă, să îi prindă.

„Deși câinii nu sunt un glonț de argint în lupta împotriva braconajului, ei reprezintă un multiplicator uriaș al forței de securitate. Un singur câine este capabil să securizeze aceeași zonă ca șapte rangeri, având abilitățile de detectare pentru a semnala prezența braconierului până la un kilometru distanță în condiții favorabile și capacitatea de a urmări pe timp de noapte… Fără îndoială, echipele anti-braconaj reușesc acum să riposteze cu succes și să stăpânească pe timp de noapte zona de conservare, care obișnuia să fie câmpul de luptă al braconierilor”, precizează DaryllPleasants.

Imaginea unui conductor care se reped dintr-un elicopter cu un câine special antrenat, gata să doboare infractorii din fauna sălbatică, este una puternică. Timp de secole am descris câinele ca fiind cel mai bun prieten al omului, acum se pare că această relație specială poate fi extinsă pentru a ajuta la protejarea și a celor mai vulnerabile specii din lume.