Sari la conținut
Home » Există 22 de aminoacizii care sunt esențiali pentru câini și sănătatea lor. Rolul taurinei în dieta patrupedului

Există 22 de aminoacizii care sunt esențiali pentru câini și sănătatea lor. Rolul taurinei în dieta patrupedului

Taurina a fost foarte mult în atenția presei în ultimii ani, după ce s-a suspectat o legătură între dietele fără cereale și bolile de inimă la câini. Inițial, se bănuia că lipsa taurinei, care este un aminoacid, în diete provoca deficiențe, ceea ce ducea la cardiomiopatie dilatativă.

Pe măsură ce timpul a trecut, teoriile din jurul legăturii dintre dieta fără cereale și DCM s-au schimbat cu noi informații, dar a adus taurina în prim-planul gândurilor multor oameni atunci când vine vorba de alegerea alimentelor pentru câinii lor. Iată ce trebuie să știți despre taurina pentru câini și câteva alimente care sunt surse naturale excelente de taurină. Deci, de câtă taurină au nevoie câinii?

Ce este taurina?

Trebuie să înțelegem ce este și ce face taurina. Taurina este un aminoacid, considerat a fi „blocul de construcție” ale proteinelor. Există 22 de aminoacizi care sunt necesari pentru ca organismul să îndeplinească toate funcțiile corespunzătoare.

Dintre acești 22, 12 dintre ei sunt aminoacizi neesențiali, dar organismul poate sintetiza singur acești aminoacizi atunci când este nevoie. Ceilalți 10 aminoacizi sunt esențiali, ceea ce înseamnă că trebuie să fie suplimentați prin alimentație pentru ca organismul să aibă acces la ei.

Cei 10 aminoacizi esențiali sunt arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul și valina. Taurina este un aminoacid neesențial și poate fi sintetizată de organismul câinelui.

De câtă taurină au nevoie câinii?

Aici însă lucrurile se complică. Nu toți câinii sunt capabili să sintetizeze cantitatea corectă de taurină, dar nu există o știință exactă în spatele acestui lucru. Vârsta, rasa și starea de sănătate joacă un rol în capacitatea câinelui dumneavoastră de a sintetiza taurina. Taurina susține sănătatea cardiacă, oculară, a ochilor, a pielii, a blănii, a aparatului reproducător și a ficatului, precum și a sistemului imunitar.

Numai medicul veterinar al câinelui dumneavoastră vă poate spune de câtă taurină are nevoie câinele dumneavoastră. Acesta poate efectua teste pentru a determina  dacă are deficit de taurină și poate face recomandări pe baza nevoilor actuale ale câinelui.

Vestea bună este că vă va fi greu să vă supradozați câinele cu taurină din surse alimentare, așa că iată câteva dintre sursele naturale de taurină pentru a vă asigura că depozitele de taurină rămân acolo unde trebuie.

Pește

Peștele este una dintre cele mai bune surse de taurină pentru câini, deoarece tinde să fie mai bogat decât alte tipuri de carne și este o carne slabă care este plină de nutrienți și acizi grași omega. Somonul, tonul, sardinele, păstrăvul curcubeu, dorada și alte specii de apă rece sunt cele mai bune alegeri pentru surse de taurină. Tonul întrece majoritatea competitorilor cu aproximativ 332 mg la 100 g de carne.

Fructe de mare

Moluștele sunt o sursă excelentă, deoarece nu sunt doar bogate în taurină, ci tind să fie și o proteină nouă pentru mulți câini. Acest lucru înseamnă că poate fi benefic pentru câinii cu alergii la proteinele obișnuite. Opțiunile bune de crustacee includ stridii, scoici, scoici și midii.

3.Ouă

Conținutul de taurină din ouă este controversat, deoarece diferite studii au găsit niveluri diferite care par a fi legate de dieta găinii și de suplimentarea acesteia, cu toate acestea, ouăle sunt o proteină slabă care poate fi excepțional de accesibilă pentru mulți proprietari de câini.

Deși, ouăle întregi nu ar trebui să fie o sursă principală sau zilnică de proteine, deoarece crude, pot duce la o deficiență de biotină. Ouăle de pui, de rață, de prepeliță și de gâscă sunt toate opțiuni bune de ouă pentru câini, dar ouăle de găină tind să fie cele mai ușor de găsit și cele mai accesibile.

Carnea de pasăre

Carnea de pasăre, cum ar fi puiul, curcanul și rața, sunt toate bogate în taurină. Carnea închisă la culoare este mai bogată în taurină decât carnea albă, astfel încât coapsele și copănelele sunt surse mai bune de taurină decât pieptul și aripa.

Carne roșie

Proteinele din carne roșie sunt, de asemenea, surse bune de taurină, inclusiv carnea de vită, de miel și de porc. Totuși, acestea tind să fie mai bogate în calorii și grăsimi nesănătoase decât păsările de curte și peștele, așa că ar trebui să fie porționate corespunzător și hrănite cu moderație.

Carnea crudă de mușchi de miel este una dintre cele mai mari surse de taurină din carnea roșie, având o concentrație de 310 mg la fiecare 100 g de carne.

Carne de organe

Carnea de organe este țesutul dens în nutrienți care cuprinde diverse organe din tot corpul. Cele mai bune surse de taurină din carnea de organe sunt inima și ficatul, ficatul de pui depășind ficatul de vită cu aproximativ 40mg pentru fiecare 100g de carne, ficatul de pui cântărind în jur de 110mg, iar ficatul de vită în jur de 68mg.

Laptele de capră

Laptele de capră are un conținut mai scăzut de taurină decât celelalte surse de proteine discutate aici, dar conține o parte și tinde să fie mai ușor de digerat pentru câini decât laptele de vacă. Cu toate acestea, laptele de capră este bogat în calorii și grăsimi, așa că trebuie hrănit cu moderație.

Este plin de probiotice și este adesea considerat a fi un aliment care ajută la susținerea sănătății digestive, deși unii câini pot avea tulburări de stomac cu laptele de capră, informează petkeen.com.