Sari la conținut
Home » Etapele dezvoltării la pisici. Până la ce vârstă cresc felinele

Etapele dezvoltării la pisici. Până la ce vârstă cresc felinele

Etapele dezvoltării la pisici se desfășoară pe parcursul primului an de viață. Acestea sunt șase la număr și este esențial să fim la curent cu nevoile pisicii în fiecare dintre aceste faze, pentru a-I asigura o dezvoltare cât mai armonioasă.

Creșterea pisicii este influențată de genotip pe de o parte, dar, mai ales, de nutriție. Felinele nasc după circa 66 de zile de gestație. La început, micuțele animale nu cântăresc nici măcar 100 de grame.

Uterior, pe parcursul lunilor de creștere se vor dezvolta frumos dacă li se acordă atenția necesară în acest interval. Etapele dezvoltării la pisici îți prezintă parcursul pe care îl face o pisică, de la stadiul de pui până la maturitate.

Stadiile creșterii la pisici

Etapa 1: Prima săptămână de viață

Este vital ca imediat după naștere puii de pisică să beneficieze din plin de laptele matern, întrucât au mare nevoie de el, în condițiile în care, la început, ei sunt orbi și slabi.

Laptele mamei este cunoscut sub numele de colostru, iar acesta conține nutrienții și anticorpii care ajută la protejarea micuțului.

Proteinele de protecție rezultate din laptele matern sunt extrem de importante pentru sănătatea pisoilor, pentru că sistemul lor imunitar este slăbit după naștere și insuficient dezvoltat.

Totodată, aceștia au blană insuficientă, motiv pentru care au nevoie de căldura protectoare a mamei lor.

Pisoii deschid ochii după aproximativ o săptămână de la naștere

Ca să aibă un start sănătos în viață, trebuie să fii atent la greutatea lor zilnică. Poți folosi tabele de greutate pentru a verifica felul în care se dezvoltă și poți efectua modificări în dietă, dacă ceva nu corespunde.

Etapa 2: le ies dinții de lapte

În primele săptămâni de viață, puii de pisică nu au forța necesară de a desfășura activități. Astfel că, ei își petrec acele zile dormind.  Dinții de lapte apar, de obicei, în săptămânile trei și opt de viață.

O felină are 26 de dinți de lapte, care sunt mult mai mici și mai ascuțiți decât dinții unei pisici ajunse la maturitate.

Etapa 3: prima masă solidă

După patru săptămâni, pisoii au laut deja în greutate. Acum, după somnul din cele două etape de creștere, pisicile pot în sfârșit să se joace cu frățiorii și să se plimbe, să exploreze locuri.

Începe să mănânce și hrană solidă, dar schimbarea trebuie să fie lentă, întrucât tractul gastrointestinal este încă obișnuit cu laptele mamei, astfel că are nevoie de timp să se acomodeze cu noua mâncare. În caz contrar, pisoiul se va confrunta cu diaree, constipare și dureri abdominale.

Etapa 4: pisoii se dezvoltă din ce în ce mai mult

În această etapă, puii au doar două luni și deja mănâncă hrană solidă. Fiind încă în creștere, ei au nevoie din ce în ce de mai multă energie și de nutrienți în comparație cu pisicile adulte. Acum, ele trebuie să consume hrană specială pentru juniori, care este adaptată exct acestei perioade a vieții.

Este alegerea ta dacă preferi să le dai hrană umedă sau uscată. Totodată, cum este momentul să mergi prima dată la veterinar. El îți va da informații esențiale despre vaccinuri și despre nutriția necesară unei creșteri armonioase compatibilă cu perioada de creștere în care se află pisoiul.

Puii de pisică își schimbă dinții între luna a treia și a șasea de viață. În această perioadă, dinții de lapte sunt înlocuiți de 30 de dinți permanenți. Ca o comparație: noi, oamenii, avem circa 32 de dinți, în timp ce câinii au 42 de dinți permanenți, potrivit zooplus.ro.

Etapa 5: din pisoi, felina devine adultă

După șapte luni de creștere, etapele de dezvoltare se apropie de final, femelele putând rămâne gestante. Masculii ating maturitatea sexuală cu aproximativ o lună mai târziu. Din acest moment, se poate lua în considerare castrarea.

Etapa 6: pisoiul atinge stadiul dezvoltării complete

Aici se încheie dezvoltarea pisicilor, iar după circa opt ani, există posibilitatea ca părul din jurul gurii să albească, fiind primul semn al bătrâneții. După care, se instalează oboseala și o dorință din ce în ce mai redusă de a se mișca.