Sari la conținut
Home » Este lătratul câinelui tău vesel, trist sau anxios?

Este lătratul câinelui tău vesel, trist sau anxios?

Hai să facem sport cu patrupezii!

Este lătratul câinelui tău vesel, trist sau anxios? Data viitoare când câinele tău latră, ascultă cu atenție. Este lătratul înalt sau înăbușit? Este emis rapid și tare? Acestea sunt indicii care te vor ajuta să identifici dacă lătratul câinelui tău este vesel, trist sau anxios.

Câinii sunt animale de turmă. La fel ca limbajul lor corporal, lătratul îi ajută să-și exprime sentimentele și preocupările.

Cercetările au arătat că ei pot distinge între diferite tipuri de lătrături provenite de la alți câini. În teste, câinii au experimentat o frecvență cardiacă mai mare atunci când au auzit un câine lătrând la un străin sau pentru că au fost lăsați singuri. (

Dar ce se întâmplă cu stăpânii de câini? Pot oamenii înțelege „codurile” ascunse în caracteristicile acustice ale lătratului câinilor noștri? Cu alte cuvinte… dacă ești într-o altă cameră, poți ghici ce „spune” câinele tău când latră?

Cercetările au arătat că putem. Mai multe studii au arătat că oamenii pot observa indicii din tonul, înălțimea și viteza lătratului. Și pot ghici cu precizie ce „spune” câinele.

Un studiu a demonstrat că oamenii au un instinct natural pentru interpretarea lătratului câinilor. Fie că sunt deținători de animale de companie sau nu. În acest test, fiecare persoană a fost rugată să clasifice o serie de lătrături în una dintre cele cinci categorii: agresivitate, frică, disperare, joacă sau fericire. Toți au obținut rezultate similare, arătând că lătratul câinilor poate prezenta un sistem funcțional de comunicare în relația câine-om.

Cum putem identifica un lătrat vesel?

Este lătratul câinelui tău: Câine care doarme
Este lătratul câinelui tău: Câine care doarme liniștit cu un zâmbet pe față

Când câinele nostru latră de bucurie, știm. Desigur, observăm și alte semnale de fericire – coadă agistată, ochi alerți și o postură relaxată.

Dacă am auzi același lătrat izolat, am ști în continuare că înseamnă „Sunt fericit”? Există trei calități acustice cheie care ne ajută să interpretăm „codul” din lătratul unui câine:

Este lătratul câinelui tău vesel, trist sau anxios: Înălțimea

Cele mai acute lătrături au fost emise când câinii au fost lăsați singuri. Lătrăturile de joacă și cele de plimbare au fost de asemenea moderat înalte. Lătrături cu ton înalt au fost emise de către câinii care simțeau un străin sau manifestau agresiune.

Numărul sau durata lătrăturilor

Un singur lătrat sau un grup de lătrături este probabil să indice surprindere sau entuziasm. Dar un lătrat regulat și persistent sugerează că ceva nu este în regulă. (

Este lătratul câinelui tău vesel, trist sau anxios: Viteza

Când își latră câinii rapid? Studiile au arătat că își accelerează lătrăturile în timpul jocului. Dar și când simt un intrus. Câinii au un lătrat mai rar atunci când se apropie de un câine agresiv.

Ghid de interpretare a lătrăturilor

Avertisment de pericol: Lătrăturile joase și lente indică pericol sau avertizare. Unii câini latră doar o singură dată în semn de avertizare. Un ton mai scăzut este, de obicei, asociat cu agresivitate.

Fericire sau Excitare: Lătraturile rapide indică adrenalină, excitare sau frică, iar lătrături cu ton înalt sunt mai fericite. Ritmul poate fi neregulat.

Anxietate sau Frică: Un lătrat rapid, consistent și cu ton înalt care durează mult timp este tipic pentru anxietate, conform fotp.com.