De 7852 Vizualizari

El este singurul animal care își face singur HĂINUȚE!

Glis glis era o delicatesă în rândul nobilimii romane!

El este singurul animal care își face singur HĂINUȚE!

Glis glis (pârșul mare) face parte din subordinul Mymorpha, ordinul Rodentia, aparținând familiei Gliridae. Sunt răspândiți în Europa Centrală și de Est, precum și în vestul Asiei. În țara noastră îi găsim în pădurile de foioase, dar și în livezile bătrâne, cu mulți nuci. Sunt cunoscut în lumea iubitorilor de animale ca fiind nişte creaturi expresive. Sunt solitare și au activitate nocturnă.

glis glis 3

Aceste rozătoare aparțin Lumii Vechi, ele asemănându-se foarte bine cu veverițele, atât prin structură cât și prin comportament. Ele hibernează aproape șase luni pe an, iar în celelalte anotimpuri le place să-și facă culcușul în scorburile copacilor sau în crăpăturile stâncilor.

Edible Dormouse

Înainte de a se retrage pentru hibernare, pârșii se îndoapă zdravăn, punând pe ei un strat gros de grăsime, ce-i va folosi ca rezervă de hrană. Micuții se învelesc apoi cu o haină confecționată de ei din frunze, crenguțe și iarbă.

glis glis 1

Cercetări mai vechi au sugerat că în antichitate aceste mici făpturi erau considerate cele mai fine delicatese. Oamenii țineau rozătoarele în spații închise cu pereți lustruiți (ca să nu fugă) și îi hrăneau foarte mult pentru a le îngrășa. Pârșii gătiți reprezentau o delicatesă în rândul nobilimii romane.

(Maria Mocanu)

 

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X