Efectul încălzirii globale asupra animalelor. Ce fac cercetătorii, ca să supraviețuiască

„Editarea genomului este o abordare promițătoare pentru îmbunătățirea rapidă și adaptarea animalelor la condițiile de mediu în continuă schimbare!”

Industria bovinelor are de suferit din cauza efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice asupra mediului, cauzate parțial de industria însăși. Pentru a salva această situație critică, oamenii de știință fac experimente pe genele vacilor.

Stresul termic afectează serios vacile de lapte

Stresul termic afectează serios vacile de lapte din Noua Zeelandă, relatează New Scientist. Iar oamenii de știință au început să le modifice codul genetic, pentru a le menține răcoroase. Astfel, cercetătorii au eliminat cu succes gena proteinei pre-melanosomale 17, care provoacă colorarea în neagru, și a produs „un efect puternic de diluare a culorii” al unui strat gri și alb.

„Editarea genomului este o abordare promițătoare pentru îmbunătățirea rapidă și adaptarea animalelor la condițiile de mediu în continuă schimbare”, spune Goetz Laible la AgResearch din Noua Zeelandă.

În Noua Zeelandă, vacile suferă de stres termic aproape 20% din timpul în care sunt mulse, potrivit New Scientist. Acest lucru le determină să rămână mai greu gestante și, ca urmare, scade drastic producția de lapte.

„Comparativ cu culoarea deschisă a stratului de păr, negrul absoarbe mai multă radiație solară care se traduce prin câștig de căldură radiativă, care este un factor care contribuie la stresul termic la bovine, având un impact negativ asupra nivelurilor de producție, fertilitate și bunăstare a acestora”, se arată în studiul publicat în biorxiv.

Echipa, condusă de Goetz Laible la firma de biotehnologie AgResearch, a fost pusă în dificultate: ambii viței cu părul gri au murit aproape imediat, din cauza problemelor legate de tehnica de modificare a genelor.

„La scară globală, chiar și îmbunătățiri modeste ale productivității bovinelor s-ar traduce în beneficii substanțiale pentru mediu”, a spus el pentru New Scientist.

 

Doriti sa primiti notificari cu stirile animalzoo.ro? Abonati-va acum si va vom tine la curent cu ultimele noutati. Nu Da