Sari la conținut
Home » Doi rechini „dinti sulita” adulti vor fi monitorizati prin satelit! Informatiile culese vor ajuta la salvarea speciei pe cale de disparitie!

Doi rechini „dinti sulita” adulti vor fi monitorizati prin satelit! Informatiile culese vor ajuta la salvarea speciei pe cale de disparitie!

Prinderea recenta a doi rechini adulti, din specia Speartooth (cu dinti sulita), potrivit New Scientist, preluat de descopera.ro, – o femela si un mascul – a fost un soc pentru Richard Pillans si colegii sai, membri ai Organizatiei Nationale de Cercetare din Australia, care efectuau cercetari in apele raului Wenlock din Queensland, Australia.”Am fost surprinsi cand am prins masculul. Dat fiind faptul ca, mai devreme, in raul Wenlock, au fost observati pui de rechin, noi am considerat ca acest loc este unul unde se nasc pui. Dar capturarea masculului ne duce spre ideea ca aici are loc si procesul de imperechere”, a afirmat Richard Pillans.rechin2Imediata dupa ce a fost prins, masculul a fost marcat cu un dispozitiv GPS si apoi a fost eliberat. Dispozitivul atasat va furniza informatii catre sateliti la fiecare doua luni, dezvaluind primele detalii despre mediul in care traieste aceasta specie pe cale de disparitie. Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii estimeaza ca mai exista circa 2.500 de exemplare in lume, fiind limitate la sistemele hidrografice tropicale din Australia si Papua Noua Guinee.Masculul capturat avea o lungime de 2,3 metri si este unul dintre cele mai mari specimene vazute vreodata, iar femela a masurat 2,2 metri.Asadar, fiecarui adult prins de Pallins i-au fost atasate pe aripioarele dorsale cate doua dispozitive conectate la sateliti. Unul va fi lansat in 60 de zile, iar celalalt in 120 de zile. Acestea vor transmite informatii catre sateliti despre temperatura, salinitatea si adancimea apei in care se afla rechinii.”Datele care vor fi colectate de la rechinii marcati, inclusiv analiza probelor genetice care au fost colectate, vor furniza informatii importante, care ne vor ajuta în eforturile viitoare de recuperare a speciei”, afirma Gregory Andrews, comisarul speciilor pe cale de disparitie al Departamentului de mediu din Australia.

Etichete: