Sari la conținut
Home » Din fascinanta lume a regnului sălbatic ! Cinci specii noi de animale descoperite în 2023

Din fascinanta lume a regnului sălbatic ! Cinci specii noi de animale descoperite în 2023

specie nouă descoperită: sursă foto: discverwildanimals.com

Am ajuns la jumătatea anului 2023 și deja au fost descoperite o mulțime de specii noi. Uneori, aceste creaturi sunt complet noi, care nu au mai fost studiate de oamenii de știință până acum, iar alteori este vorba despre o specie și subspecia sa care sunt examinate mai îndeaproape și se convine că ar trebui să fie specii separate.

Uneori, speciile sunt denumite după caracteristicile lor sau după regiunea în care sunt găsite 1000 payday loans. Cu toate acestea, oamenilor de știință le place să se distreze puțin mai mult, iar speciile au fost denumite după celebrități, inclusiv peste 40 de specii denumite după Sir David Attenborough.

Ce este o specie și câte dispar în fiecare zi?

Conceptul de specie este, fără îndoială, cel mai fundamental în biologie. Este surprinzător, așadar, că a provocat atât de multe nedumeriri oamenilor de știință. Charles Darwin a vrut să elimine cu totul acest concept, considerând că acesta definește ceea ce este indefinibil. În general, această definiție este valabilă, dar poate duce la grupări surprinzătoare. De exemplu, din cauza schimbărilor climatice, urșii polari și urșii grizzly au intrat în contact și au produs pui fertili. Ar trebui să considerăm acești urși o singură specie?

Este imposibil să se răspundă cu precizie la această întrebare. Apar tot timpul specii noi și pot dispărea înainte de a fi descrise, iar estimările privind rata de dispariție sunt foarte mari. O metodă de calcul ar fi să luăm mai întâi „rata anuală de extincție naturală”, rata la care speciile ar dispărea dacă noi, oamenii, nu am fi în preajmă. Această rată este adesea exprimată ca fiind de unu la un milion (sau 0,00001%) pe an – dar, din nou, opiniile în această privință variază.

Experții cred acum că ratele actuale de extincție au crescut de 1.000 până la 10.000 de ori mai mult decât această rată naturală. Așadar, dacă se consideră că rata naturală este de unu la un milion, ratele actuale se situează între 0,01 și 0,1% pe an. Se spune că există 1,6 milioane de specii descrise pe planeta noastră, dar unii experți cred că ar putea fi chiar 100 de milioane. Deci, dacă calculăm scenariul cel mai rău, rata zilnică de dispariție se ridică la 273 de specii pe zi.

Specii noi apărute în 2023

Se spune că ne aflăm în mijlocul celei de-a șasea extincții. Spre deosebire de evenimentele anterioare de extincție în masă, care au fost rezultatul unor schimbări climatice, al activității geologice și al unui asteroid foarte mare, responsabilitatea pentru pierderile actuale ne revine nouă.

Șarpele mâncător de melci (Sibon irmelindicaprioae) descoperit în  Panama și Columbia

O specie care trăiește în copaci, șarpele mâncător de melci al lui DiCaprio (Sibon irmelindicaprioae) este unul dintre cei cinci noi șerpi descriși de oamenii de știință. Autorii lucrării au informat că specia este clasificată ca fiind aproape amenințată, deoarece distribuția sa include multe zone mari cu păduri virgine. Deși o parte din habitatul său a fost transformat în pășuni, probabil că specia nu este în declin suficient de rapid pentru a se califica pentru o categorie amenințată.

Sibon irmelindicaprioae a fost numit după mama lui Leonardo DiCaprio; foto: discoverwildlife.com
Sibon irmelindicaprioae a fost numit după mama lui Leonardo DiCaprio; foto: discoverwildlife.com

Specia nou descrisă este cunoscută în 16 localități din Panama și Columbia. Una dintre acestea este o populație izolată din lanțul muntos Cordillera Oriental din Columbia, care apare la altitudini mai mari și are un model ușor diferit și care s-ar putea dovedi a fi o specie diferită în urma unor analize genetice suplimentare.

Broscoi de pârâu (Hyloscirtus tolkieni) descoperit Ecuador

A fost găsit și capturat doar un singur exemplar de Hyloscirtus tolkieni, o broască de pârâu, în ciuda căutărilor concentrate în timpul cercetărilor inițiale pe teren. Cu toate acestea, acest singur individ a fost suficient pentru ca autorii acestei lucrări să îl poată descrie ca specie nouă. 

Hyloscirtus tolkieni a fost numit în onoarea lui J.R.R.Tolkien. sursă foto: Juan C. Sánchez-Nivicela; dicoverwildlife.com
Hyloscirtus tolkieni a fost numit în onoarea lui J.R.R.Tolkien. sursă foto: Juan C. Sánchez-Nivicela; dicoverwildlife.com

Acest lucru se datorează faptului că era suficient de distinct din punct de vedere morfologic față de alte specii din genul Hyloscirtus. Cu un singur individ găsit până acum, distribuția cunoscută a speciei este limitată la locul în care a fost găsită și capturată versanții sud-estici ai Cordillera Oriental, un lanț de munți andini din Parcul Național Río Negro-Sopladora din Ecuador.

A fost găsit și capturat doar un singur individ de Hyloscirtus tolkieni, o broască de pârâu, în ciuda căutărilor concentrate în timpul cercetărilor inițiale pe teren. Cu toate acestea, acest singur individ a fost suficient pentru ca autorii acestei lucrări să o poată descrie ca specie nouă. Cu un singur individ găsit până acum, distribuția cunoscută a speciei este limitată la locul în care a fost găsită și capturată, versanții sud-estici ai Cordillera Oriental, un lanț de munți andini din Parcul Național Río Negro-Sopladora din Ecuador.

Acest gen de broaște de copac este numit broaște de râu, deoarece se găsesc de obicei în apropierea cursurilor de apă, în care se înmulțesc. Pentru această specie, epitetul specific „tolkieni” este numit în onoarea autorului J.R.R. Tolkien, cunoscut pentru operele sale precum „Hobbitul” și „Stăpânul inelelor”. Oamenii de știință spun că culorile speciei nou descrise „evocă creaturile magnifice care par să existe doar în lumile fantastice”.

Gecko cu degete îndoite (Cyrtodactylus santana), descoperit în Republica Democrată Timor-Lest

Republica Democrată Timorul de Est, a patra cea mai tânără țară din lume, care ocupă jumătatea estică a insulei Timor, care face parte din Insulele Sunda Mici, a fost descrisă de oamenii de știință pentru prima sa specie de gecko cu degete îndoite.

yrtodactylus santana este primul gecko cu degete îndoite descris la nivel de specie din țară. sursă foto: Chan Kin Onn; discoverwildanimals.,com
yrtodactylus santana este primul gecko cu degete îndoite descris la nivel de specie din țară. sursă foto: Chan Kin Onn; discoverwildanimals.,com

Gecko a fost găsit pentru prima dată în timpul zilei în peștera Lene Hara din Parcul Național Nino Konis Santana și inițial a evitat eforturile oamenilor de știință de a-l prinde. Revenind noaptea, deoarece gecko cu degete îndoite sunt nocturne și atunci ar fi mai puțin sperioase, oamenii de știință au reușit să prindă zece dintre ele. Aceasta este prima specie de gecko cu degete îndoite descrisă de oamenii de știință din Republica Democrată Timor-Lest, unde au mai fost observate gecko cu degete îndoite, dar niciodată descrise la nivel de specie.

În Timorul de Est au avut loc studii biologice limitate din cauza violențelor și tulburărilor de dinaintea independenței, astfel încât oamenii de știință cred că în această țară ar putea exista mai multe specii nedescrise. Specia a fost descoperită în peștera Lene Hara din Parcul Național Nino Konis Santana.

Expediția care a capturat gecko a identificat, de asemenea, o serie de plante și crabi care sunt în curs de analiză și care s-ar putea dovedi a fi, de asemenea, specii nedescrise. Epitetul specific „santana” provine de la Parcul Național Nino Konis Santana, unde a fost găsită, și care este numit în onoarea luptătorului pentru libertate Nino Konis Santana, care s-a născut în limitele parcului.

Gymnure (Podogymnura intermedia și P. minima), Filipine

Cu blana sa maro-aurie și nasul ascuțit, seamănă foarte mult cu un șoarece, dar aparține unui grup de mamifere cunoscut sub numele de gimnure. Sunt cunoscuți și sub numele de arici păroși sau șobolani de lună și sunt strâns înrudiți cu ariciul. La fel ca toți ceilalți membri ai genului Podogymnura, P. intermedia se găsește în Filipine. A fost găsit în timpul unei cercetări în munții din estul Mindanao, unde nu se mai făcuseră cercetări pentru mamifere.

Podogymnura intermedia este una dintre cele două specii noi de gimnură descrise; sursă foto: discoverwildanimals.com
Podogymnura intermedia este una dintre cele două specii noi de gimnură descrise; sursă foto: discoverwildanimals.com

„Unul dintre lucrurile extrem de deosebite ale Filipinelor este că fiecare munte izolat sau lanț muntos mic unde am făcut cercetări este că fiecare dintre ei are mai multe specii care nu apar nicăieri altundeva – nici măcar pe lanțuri muntoase adiacente de pe aceeași insulă”, spune coautorul Laurence Heanery, curator Negaunee de mamifere la Field Museum din Chicago. „Dacă nu te duci să te uiți, nu știi ce este acolo”.

Se speră că vor putea fi întreprinse și alte studii pentru a afla mai multe despre această specie, dar, având în vedere că pregătirile pentru efectuarea lor, munca de teren în zone îndepărtate și apoi analiza datelor necesită foarte mult timp, nu se știe când vor putea avea loc.

Deși populația indigenă și grupurile de conservare speră să își păstreze ținuturile natale, speciile ar putea fi amenințate de distrugerea și degradarea habitatului în cazul în care mineritul și agricultura se extind în zonă, precum și construirea de drumuri pentru a crește accesul. În aceeași lucrare, autorii au ridicat, de asemenea, P. minima de la nivelul de subspecie a P. truei la cel de specie, deoarece analiza genetică și anatomică a acesteia a constatat că este distinctă. Această lucrare ridică numărul de specii de Podogymnura la patru – dublând numărul de specii cunoscute din acest gen – toate fiind endemice în Filipine, potrivit discoverwildlife.com.