Dezvăluirile esențiale făcute de specialiști: Toți deținătorii de cățelușe trebuie să știe asta! Specialistii animalutul.ro au venit cu răspuns la câteva întrebări esențiale legate de durata primului ciclul de calduri, despre urmatoarea perioada și despre gestatie falsa la cățele.

Dezvăluirile esențiale făcute de specialiști. Cat timp dureaza prima perioada a caldurilor?

Primele calduri apar la varsta de apoximativ 6 luni, in functie de talia cainelui. In perioada cand se maturizeaza foliculii ovarieni, femela este nelinistita, cautand masculul. Femelele raselor mici pot fi imperecheate dupa varsta de 6 luni, iar cele apartinand raselor mari, dupa varsta de 12 luni.

Citește și:

Prima faza dureaza aproximativ 21 de zile, sau mai putin. Perioada dintre calduri poate fi intre 4 si 12 luni, variind in functie de fiecare animal in parte, dar perioadele trebuie sa fie aproximativ egale.

Catelusele intra vreodata la menopauza?

Catelele nu au menopauza; cu incepere de la pubertate, ciclurile sexuale vor continua pe tot parcursul vietii.

Cum pot afla perioada cand va fi din nou in calduri?

Citește și:

In perioada dintre doua cicluri de calduri este greu sa iti dai seama cand te poti astepta la urmatorul ciclu, insa cele mai multe ori, catelele intra in calduri primavara si toamna.

Cum imi dau seama daca are o gestatie falsa?

Este o particularitate a catelelor neimpereheate ca dupa 4-8 saptamani de la trecerea caldurilor sa manifeste o gestatie falsa. Glanda mamara se tumefiaza, iar animalul isi face un cuib, pregatindu-se de nasterea puilor. In unele cazuri glanda mamara se inflameaza si medicul veterinar trebuie sa intervina prin tratament.

Gestatia falsa apare in urma unei involutii foarte lente a corpilor galbeni din ovar, mentinandu-se in organism mai multa vreme hormonul galben, cel al gestatiei. In aceasta perioada urina catelei contine substante puternic mirositoare care atrag masculi.

In ce perioada este bine sa aiba loc imperecherea?

O femela poate fi imperecheata daca face parte dintr-o rasa de talie mica, de la un an si jumatate, (a II-a oara cand se afla in calduri), iar daca este vorba despre o rasa de talie mare, abia de la doi ani (a III-a sau a IV-a oara cand se afla in calduri).