Sari la conținut
Home » Dezastrul australian, la indigo în America! Autoritățile sunt în alertă totală. Animalele…

Dezastrul australian, la indigo în America! Autoritățile sunt în alertă totală. Animalele…

Dezastrul australian, la indigo în America! În urmă cu câteva luni, întregul continent australian ardea la o scară nemaiîntâlnită până acum. Într-o situație similară se află și SUA. Incendii de vegetaţie din statul Oregon se extind.

Conform AFP, citat de Agerpres, pentru că incendiile de vegetație din statul Oregon se extind cu repeziciune, un centru ecvestru situat în Boring, în apropierea oraşului american Portland, a fost transformat în refugiu pentru animalele evacuate de proprietari.

Dezastrul australian, la indigo în America! „Oamenii erau disperaţi, nu aveau încotro, pierdeau case, grajduri”

Centrul creat special la Centrul Mount Hood pentru animale are optzeci de boxe. Din nefericire, acesta a devenit neîncăpător.  De teama incendiilor, proprietarii și-au adus animalele la centru.

„Oamenii erau disperaţi, nu aveau încotro, pierdeau case, grajduri şi nu voiau să rămână fără animale”, a declarat Aaron Shelley, director de operaţiuni în cadrul centrului.

„Centrul a mai fost folosit pentru cazare de urgenţă în ultimii ani şi toate boxele erau goale. Pentru noi a fost firesc să procedăm astfel”, a adăugat la rândul său Brandi Hatch, director al centrului ecvestru.

Localnici s-au implicat rapid și au donat alimente şi fân. „Este minunat să vedem cum oamenii s-au unit şi ne-au ajutat”, a adăugat Hatch.

Dezastrul australian, la indigo în America! Sarah Anderson, care lucrează la centru, a evacuat miercuri de urgenţă cei patru cai ai săi. „Am adus animalele mai întâi, apoi m-am întors cu rulota şi am decis să rămân aici”, a spus tânăra care nu ştie când se poate întoarce acasă.

Salvaţi din calea flăcărilor, caii sunt în continuare ameninţaţi de fumul dens care umple atmosfera din regiunea Portland.

„În cazul animalelor de această talie, pericolul îl reprezintă inhalarea fumului şi calitatea (slabă a) aerului”, a explicat Anderson.

Incendiile au provocat deja cel puţin 35 de decese de la începutul verii, dintre care 27 săptămâna trecută în trei state, Washington, Oregon şi California, iar zeci de persoane erau încă date dispărute duminică, notează aceeași sursă.

Peste 400.000 de hectare au fost mistuite în Oregon, dublu faţă de suprafaţa care arde în mod obişnuit în acest stat în fiecare an. Aproximativ 500.000 de locuitori din acest stat au fost vizaţi de ordine de evacuare, dintre aceştia circa 40.000 de persoane părăsindu-şi efectiv casele.

În California, bilanţul deceselor a ajuns la 14, dintre care 12 doar în comitatul Butte, încă traumatizat de amintirea incendiilor din noiembrie 2018 care au mistuit oraşul Paradise.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa în aceste incendii în luna august.

Peste 30.000 de pompieri luptau duminică împotriva a nu mai puţin de 29 de incendii grave care au ars deja 1,2 milioane de hectare în acest an, un record.

Dacă se adaugă suprafeţele arse din Oregon şi statul Washington, incendiile de vegetaţie au mistuit peste două milioane de hectare.