Sari la conținut
Home » Despre inteligența emoțională a pisicii și modul în care își transmit emoțiile! Corectarea comportamentului negativ

Despre inteligența emoțională a pisicii și modul în care își transmit emoțiile! Corectarea comportamentului negativ

sursă foto: a1.ro; de ce stă pisici în poala stăpânului

Află totul despre nivelul de inteligență emoțională al pisicii tale și despre modul în care îți comunică sentimentele. Felinele au o gamă complexă de emoții. De fapt,  au mai multă inteligență emoțională decât credeau mulți inițial. Dar înseamnă asta că pot procesa emoții complexe precum vina și remușcarea?

Felinele formează legături sociale puternice cu oamenii lor și cu siguranță înțeleg emoțiile. Dar pisicile tind să trăiască în „Acum”, iar vinovăția presupune să se simtă rău pentru ceva ce s-a întâmplat în trecut.

pisica vinovată ; sursă foto: lovetoknowpets.com
pisica vinovată ; sursă foto: lovetoknowpets.com

Pisicile se simt de fapt vinovate?

Deși pisicile trăiesc emoții, nu par să simtă emoția complexă a vinovăției. Mai degrabă, atunci când pisicile se comportă „vinovat”, ele răspund cel mai probabil la furia sau mustrarea persoanei lor. Uu o legătură profundă cu stăpânii lor și pot recunoaște sentimentele de furie sau frustrare și înțeleg perfect că nu sunteți mulțumit de ele. Dar le lipsește „metacogniția”, capacitatea de a se gândi la emoțiile lor, care, de altfel, este necesară pentru ca sentimente precum vinovăția să apară. Pisicile nu țin ranchiună, din același motiv.

De exemplu, dacă o felină folosește canapeaua ta nou-nouță ca un punct de zgâriere, nu se va gândi o clipă la asta. Asta până când o prindeți în flagrant și vă supărați. Atunci, răspunsul lor poate fi să fugă sau să se ascundă pentru o vreme. Acest lucru nu înseamnă că pisica ta se simte vinovată, ci mai degrabă că reacționează la răspunsul tău.

Înțeleg pisicile că acțiunile lor îi pot răni pe alții?

Pisicile sunt animale inteligente, cu capacitatea de a învăța și de a se adapta la mediul lor. Pot dezvolta o înțelegere a cauzei și efectului într-o anumită măsură, ceea ce poate include înțelegerea faptului că acțiunile lor pot avea consecințe asupra altora. Cu toate acestea, înțelegerea acestor consecințe ar putea fi mai limitată în comparație cu cea a oamenilor.

Pisicile ar putea învăța că anumite comportamente, cum ar fi mușcatul sau zgârierea, pot provoca durere sau disconfort altora prin încercări și erori sau prin observarea reacțiilor stăpânului lor. Apoi, s-ar putea să nu muște sau să nu zgârie pentru că știu că ar putea să vă facă rău. Învață să își modifice comportamentul pe baza reacțiilor altor pisici sau animale cu care interacționează.

pisica vinovată; sursă foto: lovetoknowpets.com
pisica vinovată; sursă foto: lovetoknowpets.com

În ciuda acestui fapt, este posibil ca pisicile să nu aibă o înțelegere profundă sau complexă a modului în care acțiunile lor îi pot afecta pe ceilalți din punct de vedere emoțional. Principala lor preocupare este, de obicei, satisfacerea propriilor nevoi și este posibil ca ele să nu fie capabile de același nivel de empatie sau de raționament moral ca și oamenii. În esență, ele pot învăța să înțeleagă cauza și efectul, dar nu vor înțelege cu adevărat dacă îți rănesc sentimentele.

Își cer vreodată „scuze” pisicile?

Din moment ce nu se simt vinovate, ele nu sunt capabile să vă ceară scuze. Totuși, înțeleg atunci când sunteți supărat prin tonul vocii și limbajul trupului dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că atunci când nu te simți în apele tale, pisica ta se poate freca de tine și îți poate cere atenție. Cu toate acestea, aceasta nu este o reacție la ceva ce au făcut. Mai degrabă, simte cum vă simțiți și vă arată empatie.

Pisicile au o memorie excelentă, deși aceasta este selectivă. Rețin anumite amintiri, cum ar fi cum să ajungă acasă, anumite mirosuri, diverse sunete și alte amintiri care le-au influențat. Cu toate acestea, doar pentru că au o memorie bună, asta nu înseamnă că asociază sentimentele tale din trecut cu acțiunile lor. Acest lucru necesită o „teorie complexă a minții” sau capacitatea de a vă înțelege stările mentale, care le lipsește.

Cum să convingi pisicile să înceteze comportamentul negativ

Oprirea comportamentului negativ al pisicii depinde oarecum de faptele rele specifice cu care aveți de-a face, fie că este vorba de zgârieturi, mușcături sau urinat în afara litierei. Cu toate acestea, câteva sfaturi generale se aplică în toate cazurile. Modul în care abordați comportamentul pisicii depinde de ceea ce face. Există câteva reguli generale care vă pot ajuta, indiferent de comportamentul pe care îl manifestă, inclusiv:

Nu țipați niciodată și nu vă loviți pisica pentru comportamentul ei. Nu numai că acest lucru nu vă va atrage atenția potrivită, dar va face ca felina să se teamă și va afecta legătura dintre voi. Excludeți orice cauză medicală pentru comportamentul pisicii, mai ales dacă implică faptul că nu folosește litiera sau ceva similar.

Asigură-te că nu este vorba de un comportament teritorial sau de pază a resurselor, dacă ai mai multe pisici. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că petreceți ceva timp cu fiecare pisică. Evitați să o certați deoarece acest lucru vă poate deteriora legătura.

Cum își manifestă pisicile emoțiile

Pisicile își comunică emoțiile printr-o combinație de vocalize, limbaj corporal și comportamente. Iată câteva moduri în care pisicile își exprimă emoțiile, Pisicile au diferite vocalizări pentru a exprima ceea ce simt. Mustăcioasa  care este fericită, este foarte probabil să toarcă, deși, toarcerea poate însemna și că este supărată. Pisicile care miaună sunt adesea în căutare de atenție.

Limbajul trupului: La fel ca și câinii, și pisicile au propriul set de indicatori ai limbajului corporal. O coadă ridicată indică o pisică fericită și încrezătoare, în timp ce o coadă băgată sau coborâtă poate sugera teamă sau supunere. O coadă umflată indică, de obicei, agitație sau teamă.

Urechile care sunt drepte și orientate în față semnifică o pisică relaxată și atentă. Urechile aplecate spre cap sau rotite spre exterior pot indica teamă sau agresivitate. Clipitul lent poate fi un semn de încredere și mulțumire, în timp ce ochii larg deschiși cu pupilele dilatate pot arăta teamă sau emoție.

Pisicile vă pot citi semnalele

Comportamente: Atunci când își împing ritmic lăbuțele înăuntru și în afară pe o suprafață moale, aceasta semnifică, de obicei, mulțumire și afecțiune. Pisicile își freacă adesea fața sau capul de obiecte sau de oameni pentru a-și marca teritoriul sau afecțiunea. O pisică care se arcuiește ar putea să se simtă în defensivă, în timp ce o felină care își expune burta poate arăta încredere și relaxare.

Pisicile nu se simt vinovate, dar își pot da seama când nu te comporți ca tine însuți. Atunci când te superi pe ele, vei observa că se freacă de tine în încercarea de a-ți câștiga atenția și afecțiunea, dar aceasta este probabil o reacție la semnalele pe care le respingi. 

Dacă pisica ta face ceva ce nu ar trebui să facă, folosește antrenamentul cu întărire pozitivă pentru a preveni comportamentul și rămâi răbdător în timp ce ții comportamentul sub control, potrvit portalului lovetoknowpets.com