Categories: Lumea animalelor

Deparazitarea externă a câinilor, recomandată și înainte de sezonul cald. Care este cel mai eficient mod

Deparazitarea externă a câinilor și pisicilor, recomandată și înainte de sezonul cald. Azi, căldură mare, copacii au înmugurit, albinele au ieșit la cules, și Sara, un metis draguț și iubitor, a ieșit sa facă miscare în curte.

Câtă miere poate să producă o albină? freepik.com

Și ce credeți, s-a luat la bătaie cu o albină, au pierdut amândouă! Așa că am ajuns cu Sara la veterinar în regim de urgență pentru a evita un șoc anafilactic. I s-a administrat antihistaminice și în aproximativ 30 de minute acestea au acționat și a început să se ”dezumfle”.

Dacă tot am ajuns la veterinar am discutat și de deparazitarea externă și pentru că vine sezonul cald am achiziționat și tratamentele necesare pentru trei câini, Sara de 35 kg și Ruby și Fetița de aproximativ 15 kg. Cam scump, dar protecția contează, mai ales că stau și în curte!

Deparazitarea externă a câinelui sau a pisicii se face în general vara, în special de teama căpușelor, despre care știm care că pot îmbolnăvi grav animalul. Dar acele căpușe supraviețuiesc și iarna, mai ales că nu am avut parte de temperaturi scăzute.

În mod normal, în sezonul rece nu se pune mare accent pe deparazitarea externă care țintește căpușele. Teoretic, acestea nu sunt atât de active pe timpul iernii. Însă cum vremea se încălzește mereu și cum nu mai avem parte de temperaturi foarte scăzute iarna, căpușele sunt peste tot.

„Unii spun că nu deparaziteză animalul, pentru că e iarnă. Nu li se pare necesar. Dar mai ales cum s-a încălzit vremea, că nu am avut parte de o iarnă adevărată, căpușele nu au nicio problemă să supraviețuiască. Iar primăria nu deparazitează în perioada asta”, explică Tic Angheluță, un maramureșean care se ocupă de dresarea și creșterea câinilor.

Tableta, cea mai bună soluție

Unele antiparazitare sunt sub formă de pipetă (din care se picură soluția pe ceafa și coloana câinelui) și altele sub formă de pastile.

„Mie personal mi se par mai avantajoase tabletele, pentru că își fac efectul din interior. La pipete, problema este că dacă i-ai pus soluția pe ceafă și plouă în următoarele 24 sau 48 de ore, riscul este să o spele și nu apucă să intre în piele”, explică el.

Pe de altă pare, tabletele ar putea fi toxice pentru ficat. „Așa este. Dar, dacă ficatul e ok, se regenerează. Până la urmă și pipetele tot în ficat se procesează, numai că e mult mai mică concentrația. Eu la ai mei le dau tablete pentru că nu vreau bătaie de cap”, mai arată el.

Pentru Sara am optat pentru varianta de deparazitare externă, analizele de sânge au arătat ceva probleme posibile la ficat, posibil să fie și o dereglare dată de înțepătura albinei, așa că am preferat să nu riscăm o agravare a stării acesteia.

Efectele antiparazitarelor ce țintesc căpușele pot varia de la trei săptămâni la trei luni. Cele pentru purici și păduchi durează mai mult, dar acest tip de paraziți nu îți omoară animalul.

Mușcătura de căpușe poate produce o boală gravă numită babesioză, care în cele din urmă poate ucide animalul.

Așa cum se știe, babesioza e boala pe care câinii o fac de la căpușe. Nu toate transmit boala, dar nu ai de unde să știi care transmite și care nu.

Babesioza, boala, deseori fatală

Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt lipsa poftei de mâncare a câinelui și culoarea urinei, care devine maro închis. De asemenea, lipsa de energie, umflarea abdomenului, culoarea pală a gingiilor sunt simptome ale acestei boli.

Babesioza se poate trata de către veterinar, în proporție de peste 90 %. Dar rămâne în organism, ca și boala Lyme la oameni, și dacă la un moment dat apare o cădere a sistemului imunitar, atunci boala poate reapare.

Babesioza este o boală parazitară cauzată de infecția cu Babesia, care la câine, poate să fie transmisă prin mușcătura de căpușă, deoarece parazitul Babesia folosește căpușele ca pe un rezervor, pentru a ajunge la mamiferele gazdă. Deseori, boala este fatală.

Perioada medie de incubație a babesiozei este de aproximativ două săptămâni, însă simptomele pot să rămână ușoare și unele cazuri să rămână nediagnosticate timp de câteva săptămâni.

În ultimii ani, babesioza a încetat să mai fie o boală sezonieră, iar cazurile sunt întâlnite în toate anotimpurile, de aceea deparazitarea externă a câinilor nu trebuie întreruptă.

 

 

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

2 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

4 săptămâni ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

4 săptămâni ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL