Sari la conținut
Home » Ce este babesioza? Ce animale poate afecta?

Ce este babesioza? Ce animale poate afecta?

Știai că nu e bine să mângâi câinele pe cap?

Ce este babesioza?  Babesioza este o afecțiune cauzată de paraziții din genul Babesia, microorganisme de dimensiuni microscopice. Această boală poate afecta o gamă largă de animale domestice și sălbatice, inclusiv oamenii.

Infecțiile cu Babesia sunt mai frecvente în anumite sezoane, în special primăvara și toamna. Paraziții Babesia se dezvoltă în interiorul globulelor roșii, ceea ce poate duce la simptome severe și, în unele cazuri, la anemie periculoasă.

Ce este babesioza?

Cauzele babesiozei la câini sunt, în principal, înțepăturile de căpușe. Atunci când o căpușă infectată mușcă un câine, paraziții Babesia pot ajunge în sângele animalului, unde invadează globulele roșii și provoacă o serie de simptome.

Există mai multe specii de Babesia care pot afecta câinii, iar gravitatea infecției poate varia în funcție de specie.

Simptomele babesiozei la câini includ febră, letargie, anemie, icter, probleme respiratorii, tulburări gastrointestinale, umflături sau sângerări sub piele. Aceste simptome pot apărea la câteva săptămâni după ce câinele a fost mușcat de o căpușă infectată.

Diagnosticul babesiozei se bazează pe semnele clinice, istoricul medical și teste de laborator. Un test de sânge poate identifica prezența paraziților Babesia și severitatea infecției.

Tratamentul babesiozei implică de obicei administrarea de medicamente antiparazitare pentru a eradica infecția, precum și antibiotice pentru a preveni infecțiile secundare.

Câinii pot necesita spitalizare pentru administrarea de fluide intravenoase

În cazuri grave, câinii pot necesita spitalizare pentru administrarea de fluide intravenoase și transfuzii de sânge pentru a corecta anemia.

Prevenirea babesiozei la câini poate fi realizată prin deparazitare externă regulată cu produse recomandate de medicul veterinar.

Este important să verificați câinele după plimbări în zone cu căpușe și să evitați zonele cu densitate mare de căpușe.

Medicul veterinar vă poate oferi recomandări personalizate pentru protejarea câinelui în funcție de mediul în care trăiește.

Babesioza la câini poate fi o boală periculoasă cauzată de paraziții Babesia, care sunt transmiși de către căpușe. Este esențială prevenția și tratamentul precoce pentru a asigura recuperarea și sănătatea câinelui conform petsland.ro.