Sari la conținut
Home » Decizie de ultimă oră! Derogări temporare pentru intrarea animalelor de companie din Ucraina

Decizie de ultimă oră! Derogări temporare pentru intrarea animalelor de companie din Ucraina

Decizie de ultimă oră! România va acorda derogare temporară privind respectarea unor condiţii de intrare a animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul naţional, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Din cauza condiţiilor excepţionale generate de situaţia din Ucraina, pentru a evita eventualele dificultăţi cu refugiaţii care vin din această ţară cu animale de companie, vă informăm că, în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 576/2013 cu privire la derogarea de la condiţiile prevăzute pentru circulaţia necomercială a animalelor de companie, România autorizează circulaţia necomercială pe teritoriul lor a animalelor de companie (…)”, menţionează instituţia.

ANSVSA. Condițiile de intrare în România cu animalul de companie

Va fi permisă intrarea în România animalelor care îndeplinesc condiţiile de introducere în Uniunea Europeană (identificat, vaccinat, cu/sau fără titrul de anticorpi), celor care nu sunt identificate în mod corespunzător cu un microcip/tatuaj, în timp ce, în cazul în care animalele nevaccinate împotriva rabiei sau vaccinarea nu mai este valabilă, persoana responsabilă va completa Formularul de localizare a animalului de companie, care poate fi descărcat de pe site-ul ANSVSA.

Proprietarul animalului va putea îndeplini toate formalităţile şi procedurile după intrarea în România.

Pentru facilitarea accesului refugiaţilor din Ucraina cu animale de companie, ANSVSA a transmis instrucţiuni în teritoriu şi la punctele de trecere a frontierei.

Imagini emoționante. Victime colaterale, animalele de companie din Ucraina, nu sunt părăsite de familia lor

Tot mai multe imagini emoționante vin din orașele Ucrainei. Animalele de companie, victime colaterale ale invaziei rusești, își însoțesc stăpânii care au găsit adăpost în stațiile de metrou sau care ajung la granițele țărilor în care speră să găsească protecție.

Pe rețelele de socializare sunt distribuite tot mai multe fotografii, în care se poate observa cum oamenii se mișcă cu pisicile și câinii, în brațe sau în cutiile de transport, refuzând să-i abandoneze în plin conflict.