Sari la conținut
Home » De la veterinar adunate. Tot ce trebuie să știi despre gestație și etapele pe care le parcurge un câine

De la veterinar adunate. Tot ce trebuie să știi despre gestație și etapele pe care le parcurge un câine

Dacă te gândești să îți împererchezi cățelușa, trebuie să înțelegi care sunt etapele sarcinii câinelui, astfel încât să îi poți oferi animalului tău de companie o îngrijire optimă.

Cunoașterea detaliată a procesului implicat ajută la asigurarea unei sarcini sănătoase pentru câinele dumneavoastră și la scăderea șanselor de complicații. Aflați de ce are nevoie înainte de împerechere și în timpul sarcinii, precum și cum să îi oferiți o îngrijire adecvată după aceasta.

Care sunt etapele sarcinii câinelui?

Crescătorii experimentați cunosc etapele de sarcină ale unui câine. Aceasta începe cu intrarea în călduri, sau estru, urmată de împerecherea dintre viitoarea mamă și viitorul tată. Odată impregnată, gestația durează de obicei nouă săptămâni înainte de naștere. Nașterea este termenul prin care se desemnează cățeaua care dă naștere noilor ei pui.

Etapa finală este îngrijirea ulterioară efectuată de câinele dumneavoastră, cu o supraveghere și asistență amplă din partea dumneavoastră și a medicului veterinar. O cățea femelă este fertilă doar în timpul ciclului de călduri.
Majoritatea câinilor maturi intră în călduri la fiecare șase luni sau anual. Asigurați-vă că vaccinurile câinelui sunt la zi.

Faceți-o să fie verificată și, dacă este necesar, tratată pentru viermi înainte de sarcină. Dacă acest lucru nu este efectuat înainte de împerechere, așteptați până când se nasc puii. Verificați atât câinii masculi, cât și femelele pentru bruceloză canină, o boală cu transmitere sexuală care provoacă avorturi spontane la termen, infectarea organelor de reproducere și, în cele din urmă, sterilitate la ambele sexe.

Evoluția sarcinii la câini

Urmăriți semnele timpurii ale câinelui dumneavoastră care este gravidă după împerechere. Sarcina poate fi diagnosticată prin pipăirea (palparea) uterului, prin analize de sânge și prin ecografie. Familiarizați-vă cu ceea ce vă puteți aștepta săptămână de săptămână pe parcursul gestației.

O gestație canină durează aproximativ 58 până la 65 de zile, sau 63 de zile în medie, de la data la care a avut loc împerecherea. Un calendar de gestație canină vă poate ajuta să determinați data aproximativă de naștere a câinelui dumneavoastră.

Alimentație și gestație

O cățea gestantă are nevoie de o nutriție bună pentru a susține cerințele fetușilor în creștere în corpul ei.
Permiteți-i să mănânce cât de mult dorește, astfel încât să aibă un plus de nutriție pentru a-și susține fătul. Evitați suplimentele, cu excepția cazului în care medicul veterinar le recomandă, deoarece acestea pot perturba o dietă echilibrată. Faceți exerciții fizice acestea joacă un rol important înainte, în timpul și după sarcina câinelui.

Exercițiile fizice adecvate vor contribui la asigurarea cățelușei că este în cea mai bună condiție fizică pentru a întreprinde o sarcină. Exercițiile fizice ușoare, dar consistente în timpul sarcinii ajută la menținerea mușchilor unei cățele gestante tonificate, ceea ce face ca nașterea puilor să fie mai ușoară.

Plimbarea este cel mai bun exercițiu, deoarece are un impact redus și reduce șansele ca patrupedul să se rănească sau să-și pună în pericol puii.

Timpul de creștere

Pe măsură ce se apropie data nașterii câinelui dumneavoastră, va trebui să vă pregătiți pentru fătare.
Pregătiți o cutie de fătare în care să aibă loc nașterea. Începeți să luați temperatura câinelui de două ori pe zi sau la douăsprezece ore distanță, începând cu aproximativ 56 de zile de gestație.

Aveți la îndemână o mulțime de prosoape curate pentru curățarea puilor. Curățați o pereche de foarfeci cu alcool. Țineți-le la îndemână în cazul în care mama câine nu taie singură corzile.

Etapele travaliului canin

Pe măsură ce se apropie finalul perioadei de gestație, fiți atenți la semnele care arată că este pe cale să nască. Există trei stadii ale travaliului.

Etapa unu: Pre-natalitate

Această etapă poate începe cu o zi întreagă înainte de începerea travaliului activ. Câinele va părea agitat și va toci ziarele din cutia ei de fătare. De asemenea, este posibil să refuze să mănânce.

Etapa a doua: travaliul activ

Aceasta este etapa de împingere activă. Pe măsură ce un pui începe să iasă, veți observa o bulă întunecată la vulva cățelușei mamă. Acesta este sacul cățelușului și nu ar trebui să fie spart decât după ce puiul a ieșit.

Odată ce puiul este expulzat, veți observa un cordon ombilical care ar trebui să fie atașat de un sac însângerat numit placentă. Există o placentă pentru fiecare pui și poate fi expulzată odată cu puiul sau poate fi reținută până la următorul set de contracții.

Majoritatea câinilor vor rupe sacul imediat de la sine, dar dacă acest lucru nu se întâmplă, va trebui să rupeți sacul cu instrumente sterile și să ștergeți botul cățelului de mucus și lichid. În continuare, mama ar trebui să rupă singură cordonul ombilical, dar dacă nu o face, va trebui să o ajutați legând cordonul cu un fir la o distanță de aproximativ un centimetru de corpul puiului și tăind cordonul între nod și placentă.

Acum puteți freca destul de energic puiul cu un prosop pentru a-l ajuta să expulzeze orice lichid rămas în plămâni.
Mama se poate odihni aproximativ zece minute înainte de a împinge afară următorul pui, dar uneori lucrurile se întâmplă mai repede. Dacă se încordează mai mult de o oră fără să scoată următorul pui, apelați la medicul veterinar pentru sfaturi.

Etapa a treia: Post-Partum

După ce puii au fost aduși pe lume, cățeaua dumneavoastră se va liniști și se va concentra pe îngrijirea lor. Permiteți-i o pauză de oliță și oferiți-i niște conserve pentru a o atrage să mănânce. Acest lucru îi va da putere și o va ajuta să producă lapte pentru pui. Vulva ei va continua să deverseze sânge timp de câteva zile după naștere, dar cantitatea ar trebui să se diminueze în fiecare zi până când va înceta cu totul.
După ce nașterea este completă, este treaba cățelei dumneavoastră să aibă grijă de pui și a dumneavoastră să îi monitorizați sănătatea. Duceți-o la veterinar în termen de 24 de ore de la naștere pentru a vă asigura că toți puii și placenta au fost expulzați.

În acest moment, medicul veterinar îi poate face o injecție cu Pitocin, o injecție cu oxitocină sintetică, pentru a ajuta uterul să termine de contractat până la dimensiunea de dinaintea sarcinii și o injecție cu antibiotice pentru a preveni infecțiile, informează lovetoknowpets.com.