De 4339 Vizualizari

De ce unii câini sunt agresivi?

Pentru propria protecţie, pentru cea a familiei tale, dar şi pentru a-ţi îmbunătăţi cunoştiinţele generale e bine să ştii cum funcţionează mintea unui animal, în special a necuvântătorului cel mai des întâlnit în preajma omului: câinele. Luciana Mihaela Contu ne-a oferit explicaţii pentru cea mai comună întrebare pusă de oameni: de ce sunt unii câini agresivi?

Luciana Contu

Luciana Contu

Protejarea femelelor

Acest comportament este caracteristic în cazul haitei. Masculii Alfa îşi protejează femelele, chiar şi atunci când acestea nu sunt în perioada propice împerecherii. Simplul fapt că un alt mascul atentează la femelele haitei, este un gest de provocare a şefului haitei, care poate culmina cu detronarea acestuia.

Protejarea teritoriului

Un exemplu relevant este cel al haitelor. Teritoriul este suprafaţa în care haita îşi desfăşoară activitatea. Ori de câte ori un intrus încalcă acest teritoriu, haita îl avertizează destul de agresiv prin mârâit, lătrat şi încercuire.

Protejarea hranei (a prăzii)

Şi acesta este un comportament specific haitei. Şeful haitei se hrăneşte primul atunci când vânează sau când găseşte hrană. Oricare alt membru al haitei, care nu respectă acest statut, intră automat în conflict cu masculul Alfa.

haita

Temperamentul excesiv-dominant

Câinii pot avea un temperament submisiv, echilibrat sau dominant. Astfel, un câine submisiv nu va încerca prea des să se afirme ca lider, pe când un câine cu un temperament dominant va face tot ce îi stă în putere pentru a se afirma. Caracterul curajos şi puternic îl va ajută să câştige toate bătăliile. Câinele excesiv – dominant este mai mult de atât: mereu circumspect, mereu dornic să câştige teren şi lupte, atât de puternic şi curajos încât pentru a-şi atinge scopul este gata să apeleze la tot arsenalul din dotare.

Întâlnirea cu alt caracter dominant, posibil înlocuitor

În acest caz ne referim la doi masculi sau două femele cu acelaşi caracter dominant. În momentul în care aceştia/acestea se întâlnesc sau convieţuiesc, ierarhia este într-o continuă dispută şi este câştigată întotdeauna de temperamentul mai dominant.

Cazul în care câinele suferă de o afecţiune neurologică sau dureri post-traumatice

Agresivitatea are la origine reacţia instinctivă a câinelui, eliminând din această ecuaţie factorul raţional, adică niciun câine nu are o astfel de reacţie premeditată, (voită), pentru a-şi atinge un scop. S-a dovedit ştiinţific că AND-ul lupului se regăseşte în toate rasele de câini, fără excepţie. Concluzia acestui fapt este aceea că, la origine, ei sunt animale sălbatice, păstrând astfel instincte şi caracteristici specifice. Fiind animale sălbatice, prin definiţie, ei sunt vânători, ceea ce implică folosirea anumitor simţuri şi instincte. Forma de organizare a câinilor este de haită, iar în haită ierarhia este una foarte bine stabilită în grup şi este bazată pe temperamentul fiecărui individ. Şeful haitei este masculul sau femela Alfa, având că principală caracteristică temperamentul dominant sau excesiv – dominant.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X