Sari la conținut
Home » De ce nasurile câinilor sunt umede? Avantaje și dezavantaje

De ce nasurile câinilor sunt umede? Avantaje și dezavantaje

Nasurile câinilor sunt umede din mai multe motive, iar primul dintre ele este faptul că secretă mucus, care îi ajută pe patrupezi să urmărească mirosurile din aer, spune Peter Lands, DVM, director al Departamentului de Urgențe și Îngrijiri Critice de la Centrul Veterinar Saint Francis din Swedesboro, New Jersey, SUA.

„Unul dintre motivele pentru care nasul va fi umed este pentru că secreția iese din partea interioară a nasului și se depune pe partea superioară a nasului”, spune Dr. Lands.

Câinii nu transpiră la fel ca oamenii

În al doilea rând, este faptul că patrupezii nu transpiră la fel ca oamenii, iar nasul lor acționează ca un mecanism de răcire prin evaporarea lichidului din nas pentru a ajuta la răcirea corpului lor.

Pe de altă parte, probabil că ați văzut câini lingându-și nasul. Câinii sunt mai aproape de nivelul solului, astfel că adună tot felul de murdărie și polen acolo jos.

Ei își ling nasul pentru a resimți pe deplin mirosul, pentru a nu obstrucționa perceperea și intensitatea mirosului, dar și pentru a-l curăța. Așa că umezeala pe care o vedeți include probabil și puțină salivă, ceea ce este normal.

În cele din urmă, nasurile câinilor sunt umede, întrucât umezeala ar putea proveni direct de la ceea ce miros câinii. „Când sunt afară și își bagă nasul în lucruri, nasul lor se poate uda din cauza a ceea ce ating, fie că este vorba de frunze, plante, bălți, iarba de dimineață”, spune Dr. Lands. „Se va umezi puțin în acest fel”.

Ce înseamnă dacă nasul câinelui tău este uscat?

În timp ce un nas umed este un semn de sănătate la câinele dumneavoastră, un nas uscat nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Câinii tineri cărora le place să se lingă vor avea nasul umed, dar pe măsură ce câinii îmbătrânesc, nasul lor devine de obicei un pic mai uscat, potrivit rd.com.

Uscăciunea ar putea fi, de asemenea, un semn că patrupedul este deshidratat, spune Dr. Lands, așa că asigură-te că animalul de companie primește multă apă.

Cu toate acestea, dacă uscăciunea este cronică, ar putea fi un semn că câinele patrupedul ar putea avea o boală de piele. Un nas uscat ar putea indica, de asemenea, o problemă de sănătate sistemică, potrivit Dr. Lands. Fii atent la aceste semne și programează o vizită la veterinar pentru a te asigura că totul este în regulă.

Câinii au aproximativ 100 de milioane de receptori senzoriali în nas

Pe de altă parte, un nas foarte, foarte umed poate fi, de asemenea, un semn că animăluțul tău este bolnav. Câinii sunt la fel ca oamenii în sensul că „dacă începem să avem un fel de infecție la nivelul nasului sau o infecție a căilor respiratorii superioare, nasul nostru poate deveni mai umed și putem începe să avem o acumulare de mucus în nas sau să ne iasă pe nări”, spune Dr. Lands.

Este important să fii cu ochii pe nasul câinelui tău, deoarece este o parte importantă a modului în care funcționează. Câinii au aproximativ 100 de milioane de receptori senzoriali în nas, în comparație cu aproximativ 5 sau 6 milioane la oameni.

Și îi pot folosi pentru a face tot felul de lucruri minunate, de la detectarea cancerului până la găsirea infractorilor. „Este cu adevărat un organ puternic”, spune Dr. Lands.